Známá i neznámá Železná Ruda

4. prosinec 2013

Horské město Železná Ruda je oblíbeným relaxačním střediskem a ideálním výchozím místem pro letní i zimní turistiku. Snad každý toto město zná, několikrát ho navštívil a má tak pocit, že o něm všechno ví. Je to však pravda? Jaká je dnešní Železná Ruda a jaké je v ní žít 365 dnů v roce, zjišťoval tentokrát v pořadu „U vás doma“ Richard Langer.

„V městě Železná Ruda nemůže být nikdy nuda“- s tímto prohlášením se Richard Langer nadšeně vydal na cestu, aby křížem krážem s mikrofonem prošel Železnou Rudu. Tohle horské město je velmi známým a oblíbeným relaxačním střediskem, je i vyhledávaným místem pro školy v přírodě. Železnorudský kostel Panny Marie Pomocné s půdorysem šesticípé hvězdy a dvěma kopulemi, špičácký železniční tunel (nejdelší svého druhu v České republice!), Muzeum Šumavy - to jsou patrně nejznámější místa. Že by ale nebylo co dalšího, nového objevovat, o to Richard Langer strach rozhodně neměl. S úsměvem dodává: „K návštěvě Železné Rudy nemusíte mít železné nervy – není se čeho obávat, vždy bylo v Železné Rudě co těžit“.

Železná Ruda leží nadmořské výšce 754m a je ze všech stran lemována horskými vrcholy. Podle katastrálního výměru spadá pod Železnou Rudu též Alžbětín, Špičák, Pancíř a Hojsova Stráž. Momentálně zde žije asi 1.700 obyvatel (s přidruženými obcemi přes 2.100 obyvatel). V 16. století tady při nalezištích železné rudy vznikla původní osada u říčky Řezná na důležité obchodní stezce z Čech do Bavorska. I v současné době zde panuje čilý (turistický) ruch – a ani v zimě se město Železná Ruda rozhodně neukládá k zimnímu spánku. „Zima je pro nás a pro naše návštěvníky jedno z nejlepších období. Do Železné Rudy láká tisíce zimních turistů a je pro ně na Železnorudsku tím největším zážitkem“, vysvětluje starosta Železné Rudy Ing. Michal Šnebergr. A dodává: „Lyžařské areály pro sjezdové lyžování se neustále zdokonalují, pro běžkaře město Železná Ruda protahuje více než 70 km běžeckých stop. Jsme napojeni na Šumavskou magistrálu a v letošním roce navíc připravujeme novinku – propojit se hodláme také se stopami na bavorské straně“. Železná Ruda a Železnorudsko je jedním z významných středisek zimních sportů a turistiky nejen v Plzeňském kraji, ale i v rámci celé České republiky.

Podle záznamů existovala první škola na Železnorudsku již v 70. letech 18. století. Současná Mateřská a Základní škola v Železné Rudě nese jméno českého spisovatele Karla Klostermanna, který celé své literární dílo zasvětil Šumavě a v Železné Rudě pobýval v 90. letech 19. století. Součástí železnorudské školy je dnes také školní jídelna, školní družina a škola má k dispozici rovněž velký moderní sportovní areál. Především ale mají žáci doslova za humny pravou drsnou i krásnou šumavskou přírodu. „Naši žáci to berou skoro jako samozřejmost. Okolní lesy jsou překrásné, ale já si myslím, že ti školáci na to přijdou až později, až odejdou za studiem na střední školy do měst“, říká ředitel školy a milovník Šumavy Ctirad Drahorád. Železnorudská škola se může pochlubit také celou řadou vynikajících absolventů – jedním z nich je například Martin Jakš, mistr světa v běhu na lyžích v kategorii do 23 let z roku 2008 a držitel bronzové medaile ve štafetě 4x10 m ze Zimních olympijských her ve Vancouveru z roku 2010.

Železná Ruda samozřejmě není jen relaxačním a turistickým centrem. Město žije svým obyčejným, každodenním životem. Do něj mohou spadat třeba i návštěvy místní Městské knihovny, která kromě půjčování knih a časopisů zajišťuje také meziknihovní výpůjční službu, ústní bibliografické a rešeršní služby a veřejnou stanici internetu. „Knihovna nabízí přes 10.000 knížek, které jsou tematicky rozdělené. Máme 125 dospělých čtenářů a 97 dětí“, vypočítává knihovnice Ing. Aneta Šebelíková. Knihovna sídlí v budově železnorudské Základní a Mateřské školy K. Klostermanna.

Návštěvníci Železné Rudy mohou svůj pobyt v tomto horském městě začít například návštěvou Informačního turistického centra sídlícího v budově radnice. Tady vám ochotně poradí se sestavováním turistických tras i pobytů na Šumavě, poskytnou celou řadu prospektů a publikací týkajících se nejen Železnorudska, ale zajistí pro vás třeba i cestovní pojištění. Samozřejmostí jsou turistické známky i razítka a prodej turistických map, průvodců, suvenýrů nebo pohlednic. Právě zde můžete také vybírat z celé řady zajímavých kulturních i sportovních akcí, které se na Železnorudsku po celý rok konají. Pracovnice Infocentra Martina Najmanová k tomu dodává: „Mně osobně se Železná Ruda naprosto vryla pod kůži, žiju tady už deset let. Je to tady fajn, určitě přijeďte!“

Věděli jste, že i Železná ruda má svoji pivovarnickou tradici? Měšťanský pivovar v Železné Rudě vařil pivo již v roce 1787, v roce 1962 však byla výroba piva násilně ukončena. Obnovit tradici se podařilo až v roce 2007, kdy byl slavnostně otevřen a vysvěcen malý rodinný pivovar Belveder. I když na počátku byla vlastně sběratelská vášeň. „Začalo to sbíráním lahví a etiket, které sbíral můj otec. Pak už je nebylo kam dávat, takže se zvětšil prostor a udělalo se z toho muzeum. Na základě muzea se potom postavil pivovar“, vysvětluje sládek František Strnad. Dnes hosté mohou posedět přímo ve varně pivovaru a ochutnat několik druhů piva vařeného dle starých receptur.

Při procházce Železnou Rudou vás jistě zaujme i místní zámeček, který leží na dohled od známého železnorudského kostela Panny Marie Pomocné z hvězdy. Zámeček z roku 1690 je nejstarší zachovalou budovou v Železné Rudě a za jeho zakladatele je považován hrabě Jindřich z Nothaftu. Postupem času se z loveckého zámečku stalo sídlo správy Knížecích lesů a statků a za první republiky zde sídlila Správa státních lesů. Následně zámeček několik let chátral a v roce 1989 byl dokonce určen k demolici. Jeho zachráncem se v roce 2004 stal Zdeněk Bálek, který objekt zprovoznil a zpřístupnil veřejnosti. „Železná Ruda mně učarovala, takže v roce 2004 jsem tady zakoupil za symbolickou cenu zdejší ruinu zámku a již v roce 2005 jsme otevírali první část Muzea historických motocyklů. V roce 2006 se otevřela druhá část a dnes zámek žije a funguje“, dodává spokojený majitel. Kromě Moto muzea dnes v železnorudském zámku můžete navštívit i Expozici lyžování na Šumavě.

autoři: Jiří Blažek , Michaela Vondráčková
Spustit audio