Zmizelý svět kalamářů můžete v Národopisném muzeu Plzeňska objevovat až do 17. ledna

22. září 2020

Kalamáře muzeu zapůjčil sběratel Zdeněk Sluka z Plzně. Ve své sbírce jich má zhruba 100, většinu z nich si můžete na výstavě prohlédnout.

Základem sbírky Zdeňka Sluky se staly 3 kalamáře, které pořídil jeho otec. „Objevil jsem je po asi 40 letech na půdě a uvědomil si, jaká je to krása. Intenzivně se sbírce věnuji posledních 8 nebo 7 let. Už ji nechci dál rozšiřovat, jen zkvalitňovat,“ plánuje sběratel výměnu některých opakujících se kousků za nové, které ještě nevlastní.

„Kalamáře existují 4000 let. Ale sběratel má šanci získat jen ty, které vznikly v období od roku 1750 do roku 1930, pak éra kalamářů skončila. A starší se zase dochovaly jen vzácně a jsou v muzeích,“ říká Zdeněk Sluka. Skutečné stáří kalamářů se navíc jen těžko ověřuje.

Jaký je nejstarší kousek v jeho sbírce? Ze kterých materiálů se kalamáře vyráběly? Jaký byl jejich vývoj, ať už z hlediska praktického využití nebo uměleckého ztvárnění? Co všechno nabízí výstava „Co je psáno, to je dáno - Zmizelý svět kalamářů“ v Národopisném muzeu Plzeňska, která byla prodloužena do 17. ledna? Sběratele kalamářů se vyptávala Soňa Vaicenbacherová.



autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio