Zlomenou nohou to končit nemusí. Život koně zachránila speciální 3D podkova

20. červenec 2023

Když si kůň těžce zraní nohu, většinou je o jeho osudu rozhodnuto. Když si poranilo šlachy třítýdenní hříbě Marvel, jeho majitel Jakub Ševčík se rozhodl, že to nevzdá. A zázračně koně vyléčil, i díky nápadu vyrábět podkovy 3D tiskem. Dnes tiskne protetické pomůcky nejen pro zvířata.

Jakub Ševčík z Jablonce nad Nisou není ani vyučený kovář, ani vystudovaný veterinář, či odborník přes 3D tisk, a přesto se rozhodl vyrábět speciální podkovy. Podkova na míru, vyrobená 3D tiskem, zachránila život hříbátku Marvelovi, které si ve třech týdnech těžce poranilo nohu.

Teď jsou Marvelovi 3 roky. „Marvel je skoro zdravý, na 80 – 90 procent, těší se životu. Teď je v pubertě, a co si nemohl zadovádět, když byl malý, tak teď to třikrát vrací,“ usmívá se na procházce s koněm Jakub Ševčík.

Dnes je Jakub Ševčík známý po celém světě, jeho nápady pomáhají nejen při léčbě koní. „Pustili jsme se i do pomůcek, protéz. Teď máme v léčbě pejska, kterému nahrazujeme celou nožičku. Ten pes sám dělá terapii přikládáním pro postižené děti. A pouštíme se pomalu i do léčby dětí,“ popisuje.

Nejen pro své koně, ale i další zvířata, kterým by 3D tištěné pomůcky mohli pomoci, chce Jakub Ševčík postavit v Kokoníně stáje, kde by své místo našlo centrum 3D tisku.

A jak protetické pomůcky z Jablonce nad Nisou, tištěné na 3D tiskárně, pomáhají dětem? S Marvelem a Jakubem Ševčíkem natáčel redaktor Jaroslav Hoření, poslechněte si reportáž.

Spustit audio

Související