Zlatý věk lázní patřil ve Varech také pivu. Pilo se z holeb a korbelů

7. květen 2021 13:35

Karlovy Vary se kdysi chlubily nejen lázeňskými pohárky, ale také nádobami na pivo. Připomíná je výstava Holby a korbele ze sbírek Muzea Karlovy Vary. Vidět ji můžete na sedmi výstavních panelech ve Smetanových sadech u Alžbětiných lázní Muzeum Karlovy Vary.

„Korbel i holba je vlastně ta samá nádoba na pivo. Je to nádoba s uchem, která má víko a na víku ještě zarážku na palec, aby při otevírání víka nesjela ruka,“ popsal Marcel Paška z karlovarského muzea. Jak doplnil, přesnější název je holba, pojmenování korbel se používalo i pro jiné nádoby.

„Slovo holba vzniklo z německého die Halbe, což je polovina. V tomto případě polovina pinty,“ upřesnil Paška. Holba měla nejčastěji objem 0,77 litru. Vyráběly se ze skla, porcelánu, fajánsu (předchůdce porcelánu) nebo z hadce (serpentinitu).

Suvenýr z lázní

Holby si často odváželi z Karlových Varů návštěvníci lázní jako suvenýr. Patřila k nim i jedna porcelánová, zvaná soudek. „Tato holba je ryze karlovarská, je na ní nápis Andenken aus Karlsbad (Upomínka z Karlových Varů). Vyrobena byla v porcelánce v Doubí, což je dnes část Karlových Varů,“ upozornil Paška.

Na nádobě zaujme výjev na víku, kde je zobrazena společnost u Vřídla a nápis Sprudel. Dominuje tehdejší empírová vřídelní kolonáda z 20. let 19. století, postavená podle návrhu architekta Josefa Esche. 

Na jednotlivých panelech jsou vidět i zvětšeniny dalších holb, ke kterým patří třeba holba Mnich, Soudek, holba sv. Jiří, holba s drahokamem. Nejčastěji jsou z osmnáctého a devatenáctého století.

Mediálním partnerem výstavy je Český rozhlas Karlovy Vary.

autor: Josef Šorfa | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio