Zlatí medvědi jsou rozdáni. Skončilo Berlinale šokem, nebo se sošky dostaly do správných rukou?

26. únor 2024

Vítězným filmem 74. ročníku Berlinale se po roce stal opět dokument. Konkrétně snímek režisérky Mati Diop s názvem Dahomey. Zlatého medvěda za celoživotní dílo a přínos kinematografii získal americký režisér Martin Scorsese.

Jak letos Berlinale skočilo? Kdo si odnesl ocenění a které filmy zůstaly opomenuty? „Film není sport, ve kterém aby byl někdo první, musí doskočit nejdál. Je to velice relativní, říká na začátek Tereza Brdečková a dodává: „Je normální, že na Berlinale vyhrávají dokumenty, někdy vynikající, že tam vyhrávají filmy, které mají politický obsah, ale ještě nikdy se nestalo, aby tam vyhrál čistě progresivistický, malý a pro publikum zcela nezajímavý film.“ Poslechněte si komentář Terezy Brdečkové a její pohled na výsledky právě uplynulého ročníku.

Festival v německém hlavním městě má také svoji politickou kauzu. Íránští tvůrci soutěžního snímku My Favourite Cake – režisérská dvojice Maryam Moghaddamová a Behtash Sanaeeha – nemohli přijet své dílo osobně uvést. Íránská vláda jim totiž odebrala pasy. A jak se film v celkovém hodnocení umístil? Poslechněte si celý rozhovor s Terezou Brdečkovou, ve kterém se mimo jiné dozvíte, kam se asi bude Berlinale ubírat v příštích letech – pod novým uměleckým vedením.

České zastoupení v berlínském programu nebylo velké, nicméně dokument Kláry Tasovské o fotografce Libuši Jarcovjákové Ještě nejsem, kým chci být zaznamenal při prvních projekcích velký úspěch. Mohl by to být začátek jeho spanilé jízdy po světových festivalech. Dynamický, invenčně natočený snímek si to rozhodně zaslouží.

autoři: Tereza Brdečková , Tomáš Pilát
Spustit audio

Související