Zlaté ledňáčky vyhrály filmy Kdyby radši hořelo, Jak jsem se stala partyzánkou, Máma má vždycky pravdu, TBH a Podezření

29. září 2022 09:00, aktualizováno

V Plzni se od 23. do 28. září slavil český film – konal se 35. filmový festival Finále Plzeň. Návštěvníci měli možnost zhlédnout více než 100 projekcí, 40 českých snímků soutěžilo o Zlatého ledňáčka v kategoriích: Celovečerní hraný či animovaný film, Dokument, Televizní a internetová tvorba – seriál, Televizní a internetová tvorba – film a minisérie a Nejlepší krátký studentský film.

Slavnostní zakončení festivalu proběhlo 28. září v netradičních prostorách Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni. Finále fanouškům nejen českého filmu nabídlo pestrý program doprovázený řadou akcí i známých tváří. Tradičně se na festival vrací např. Vít Klusák, Marek Adamczyk, Jana Plodková, Václav Neužil, Hana Vagnerová či David Ondříček či Filip Březina a mnoho dalších. Letos se mohli fanoušci potkat také třeba s Veronikou Žilkovou, Štěpánem Kozubem, Sašou Rašilovem, Jakubem Štáfkem či Petrem Jáklem.

V programu byla sekce věnovaná maďarské a německé filmové produkci, objevila se řada premiér i předpremiér. O zájmu veřejnosti o festival svědčí vyprodané projekce - např. Hranice lásky, Il Boemo, Světlonoc, Jan Žižka a další.

Festival Finále má mnoho let svoje festivalové centrum v Měšťanské besedě v Kopeckého sadech v Plzni, ale vybrané projekce se konají i v méně tradičních prostorech - např. jedno z letošních promítání proběhlo v reaktorové hale společnosti Škoda JS, archivní snímky bylo možné vidět ve Studijní a vědecké knihovně Plzeňského kraje, část programu probíhala také v divadle Dialog.

Mottem 35. ročníku bylo “Slavíme český film”. Ve festivalové znělce Ester Geislerová a Petr Vančura prezentují jakousi magickou krabici, která je koncentrovaným obsahem a energií celého festivalu. Krabice měla důležitou roli celý týden. Přímo v ní proběhlo zahájení, z ní se předávaly i festivalové ceny. A krabice s podpisy hvězdných hostů byla na slavnostním zakončení vydražena. Výtěžek z dražby byl věnován laureátovi Zlatého ledňáčka za nejlepší studentský krátkometrážní film.„Už loni jsme zaznamenali změnu v nákupním chování návštěvníků a konzumentů kultury, kteří nechávají pořízení vstupenek na poslední chvíli. I proto jsme letos poprvé zavedli nákup vstupenek přes mobilní aplikaci, která zejména mladší generaci umožňuje snadnější a rychlejší přístup ke vstupenkám,” uvedla Eva Veruňková Košařová, ředitelka filmového festivalu Finále Plzeň.

Finále Plzeň letos navštívilo více než 14 800 diváků.

Rozhodnutí mezinárodních porot:

Zlatý ledňáček za nejlepší celovečerní hraný nebo animovaný film

KDYBY RADŠI HOŘELO - REŽIE / Adam Koloman Rybanský

Zlatý ledňáček za nejlepší dokumentární film

JAK JSEM SE STALA PARTYZÁNKOU - REŽIE / Vera Lacková

Zlatý ledňáček za nejlepší televizní a internetový projekt v kategorii „seriálová tvorba“

TBH, 3. DÍL - REŽIE / Lucia Kajánková

Zlatý ledňáček za nejlepší televizní a internetový projekt v kategorii „film a minisérie“

PODEZŘENÍ, 1. DÍL - REŽIE / Michal Blaško

Zlatý ledňáček za nejlepší studentský krátkometrážní film

MÁMA MÁ VŽDYCKY PRAVDU - REŽIE / Marie Urbánková

Rozhodnutí studentských porot ZČU:

Cena za nejlepší celovečerní hraný nebo animovaný film

HRANICE LÁSKY - REŽIE / Tomasz Wiński

Cena za nejlepší dokumentární film

NEBE - REŽIE / Tomáš Etzler, Adéla Špaljová

Cena za nejlepší televizní a internetový projekt v kategorii „seriálová tvorba“

TBH, 3. DÍL - REŽIE / Lucia Kajánková

Cena za nejlepší televizní a internetový projekt v kategorii „film a minisérie“

PODEZŘENÍ, 1. DÍL - REŽIE / Michal Blaško

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio