Život herecký je zkrátka život kočovný

5. červenec 2015

Pavel Batěk přišel do studia Českého rozhlasu Plzeň unavený a nemocný. Velká horka a nutnost hrát v Proluce hodně hlasitě, to zkrátka člověka udolá.

Pavel je v současné době Sherlockem Holmesem v inscenaci Prokletí rodu Baskervillů aneb Pozor, zlý pes! Hraje se do 9. července každý večer v plzeňské Proluce. Diváci, kteří si nenajdou čas letos, budou mít možnost vidět inscenaci režiséra Petra Svojtky ještě v červenci 2016.

Po jedenácti sezónách v divadle Na Vinohradech odchází Pavel Batěk do Národního divadla. Na Vinohrady přišel hned po absolvování DAMU a v angažmá byl spokojený. Na odchod nepomýšlel. Ale potom se změnilo vedení divadla a změnila se i atmosféra v souboru.

A tak přišla nabídka Daniela Špinara jako na zavolanou. Pracovali spolu v roce 2009 na inscenaci Büchnerova Vojcka, která byla na jednu stranu vynášena do nebe, ale někteří konzervativní diváci s ní spokojeni nebyli – a tak se dočkala jen 16 repríz.

Jeho první rolí v Národním divadle bude Pes v inscenaci hry Maurice Maeterlincka Modrý pták. Ve Stavovském divadle ji bude režírovat Štěpán Pácl. A potom už přijde na řadu spolupráce s Danielem Špinarem. Bude to Shakespearův Sen noci svatojánské, ovšem v překladu Jiřího Joska a pod názvem Sen čarovné noci. A tentokrát na prknech historické budovy Národního divadla.

Jaká bude Pavlova role, to je zatím tajemství, hrát by se mělo každopádně v červnu 2016. A potom zase rychle zpátky do Plzně – hrát v Proluce Sherlocka Holmese. Život herecký je zkrátka život kočovný.

Poslechněte si rozhovor moderátora Jana Anderleho s novým členem činohry Národního divadla Pavlem Baťkem pod odkazem "Přehrajte si celý příspěvek".

autor: Jan Anderle
Spustit audio