Život brouka trochu jinak. Jaroslav Boček fotí kouzla malého světa

11. duben 2019 10:00

Výstava fotografií v chebské Galerii 4 nazvaná Kouzla malého světa představuje pestré snímky rostlin a drobných živočichů. Jejich autorem je Jaroslav Boček.

První fotoaparát objevil pod stromečkem v jedenácti letech. Byla to Efekta za 90 korun, pak přišel Flexaret. Vystřídal řadu především levných automatů. Opravdovým fotografem se stal až v důchodu, kdy se této práci začal věnovat soustavně a investoval do jednooké zrcadlovky a speciálního objektivu na pořizování makrofotografií. Na jeho snímcích jsou včely nebo brouci díky zvětšení dlouzí okolo dvaceti centimetrů.

Někteří fotografové vyhledávají úžasné krajiny a scenérie, jiní krásné ženy. Jaroslav Boček míří do přírody. „Třeba i v rámci rodinných procházek, když jdeme na houby nebo na brusinky. Tak si tam vždycky najdu nějaký objekt focení. Třeba ploštice,“ uvedl.  Zatímco v mnohých tito brouci vyvolávají spíše odpor, na snímcích Jaroslava Bočka vypadají i díky využitým barvám příjemně.

Na jednom z jeho snímků je i obří moucha. „To je zrovna případ, kdy musí být fotograf hodně trpělivý. Mouchy pestřenky jsou mimořádně rychlé a chce to velkou trpělivost, než ji zachytíte alespoň trochu v klidu. Ta moucha má reálně něco málo přes centimetr délky, tady na snímku měří tak patnáct centimetrů. To je opravdu velká zvětšenina,“ poznamenává Jaroslav Boček.

Výstava makro-fotografií pořízených na toulkách po okolí Chebska bude v klubu Galerie 4 k vidění do 24. dubna. Navštívit ji můžete od úterý do pátku v době od 10 do 17 hodin.

autoři: Josef Šorfa , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio