Zimní prohlídková trasa zámku Hluboká nechává nahlédnout do soukromých apartmá místní šlechty

7. prosinec 2019

Dnes už neplatí, že brány všech hradů a zámků se s koncem letní sezóny zavřou a s další návštěvou musí člověk počkat až na jaro. Třeba na státním zámku Hluboká na jihu Čech si dlouhé zimní měsíce můžete zpříjemnit prohlídkou dvou původních bytů hlubocké šlechty.

„Naše zimní prohlídková trasa je od letošního roku rozšířena o další místnost, kterou je pracovna kněžny Terezie,“ říká kastelán hlubockého zámku Martin Slaba s tím, že ve větší části přízemí, které nabízí zimní zámecký okruh, byla soukromá apartmá posledních čtyř generací majitelů zdejšího panství.

Jednou částí této prohlídkové trasy je tedy byt kněžny Terezie, druhou pak byt jejího syna knížete Adolfa. Mezi nimi se nachází veliká lovecká jídelna, ve které mohlo najednou jíst až padesát lidí.

„Schwarzenberské panství na Hluboké bylo totiž pověstné svými lovy, které se tu konaly nejčastěji v říjnu každého roku. A kdo v Čechách něco znamenal, nesměl na nich chybět,“ komentuje tuto část prohlídky Martin Slaba. Jeho kroky pak míří do dalšího bytu, tentokrát do bytu posledního knížete, který Hlubokou obýval, Adolfa.

Pracovna kněžny Terezie

„Dříve tady byl byt Jana Adolfa II. To byl muž, který přestavěl Hlubokou do současné podoby. Svůj jednoduchý a skromný byt si zařídil v přízemí, kde se nyní nachází zimní prohlídková trasa. Obýval sice velký, ale nikterak okázalý byt sestávající z malé jídelny, pracovny, obývacího pokoje s příslušenstvím a ložnice,“ popisuje kastelán.

A protože to nejcennější na zámcích bývá v prvním patře, nechal tam Jan Adolf vybudovat apartmá pro svoji manželku. A jak to řešil, když ji chtěl navštívit? „Musel vystoupat po těchto točitých litinových schodech o patro výš,“ dodává Martin Slaba a otevírá nenápadné dveře v jedné ze stěn.

Kromě vánoční a novoroční přestávky od 20. prosince do 2. ledna si můžete tuto trasu na Hluboké projít až do 31. března příštího roku. A to každý den kromě pondělí.

Spustit audio