Zemřela zpěvačka Eva Pilarová. Trojnásobné vítězce Zlatého slavíka bylo 80 let

14. březen 2020 10:46

Ve věku 80 let zemřela zpěvačka Eva Pilarová. Informaci deníku Blesk potvrdil ČTK její partner. Pilarová spolupracovala například s Jiřím Suchým a Jiřím Šlitrem v pražském divadle Semafor. Proslavily ji také duety s Waldemarem Matuškou. Mezi její nejznámější hity patří písně Rekviem, Montiho čardáš nebo Je nebezpečné dotýkat se hvězd, kterou nazpívala jako duet s Karlem Gottem.

Pilarová se hudbě věnovala od útlého věku. V dětství chodila do hudební školy a účinkovala ve sboru, později studovala operní zpěv na Janáčkově akademii múzických umění v rodném Brně. Ve své tvorbě ovšem tíhla především k jazzu a swingu.

Mezi její nejznámější písně patří například Rekviem nebo Oliver Twist. S Karlem Gottem nazpívala duet Je nebezpečné dotýkat se hvězd, který zazněl ve filmu Kdyby tisíc klarinetů. Spolupracovala například také s Waldemarem Matuškou, populární jsou jejich společné písně Tam za vodou v rákosí či Ach, ta láska nebeská.

Pilarová několik let působila v pražském divadle Semafor a objevila se také v několika filmech, například ve snímku Zuzana je zase sama doma.

Kvůli emigraci prvního manžela Milana Pilara, který ji i s malým synem nechal v Praze, měla zpěvačka zákaz koncertování na Západě. V roce 1977 podepsala Antichartu.

„Na rovinu nám řekli, že kdo nepodepíše, končí. Nejsem hrdina. Nejsem jako Marta Kubišová. Nedokázala jsem si představit, že nebudu moct zpívat,“ vysvětlila Pilarová už dříve svůj podpis, za který se později omluvila. Koncem 80. let překonala rakovinu, přestože jí lékaři dávali pouze rok a půl života.

Pilarová, která má rozsah hlasu tři oktávy, je trojnásobnou držitelkou ocenění čtenářské ankety Zlatý slavík. V roce 2009 dostala od tehdejšího prezidenta Václava Klause medaili Za zásluhy.

autoři: iROZHLAS.cz , kro | zdroj: ČTK
Spustit audio