Zemřela Philomena Franz, jedna z posledních přeživších holokaustu

31. prosinec 2022

Romská spisovatelka zemřela 28. prosince obklopena svými blízkými. Německá Sintka, jedna z posledních přeživších holokaustu, se dožila úctyhodného věku sta let.

Philomena Franz, rozená Köhler, se narodila v roce 1922 v německém Biberachu do umělecké rodiny německých Sintů. Přestože její rodiče platili ve své době za uznávané hudebníky, neunikli tragickému osudu. Celá rodina byla 27. března 1943 deportována do koncentračního tábora. Philomena Franz přežila internaci v táborech v Osvětimi, Sachsenhausenu a Wittenbergu. Život jí zachránil zdařilý útěk na samotném konci války.

Čtěte také

Svůj život zasvětila neúnavnému úsilí předávat své zkušenosti dalším generacím a přispívat k tomu, aby se na válečné události a utrpení nezapomnělo. Za své úsilí obdržela řadu vyznamenání - Kříž Spolkové republiky za zásluhy v roce 1995, titul Cena žen Evropy – Německa (Preis Frauen Europas-Deutschland 2001) či Řád za zásluhy Severního Porýní-Vestfálska (2013). V roce 2022 se stala čestnou občanskou města Bergisch Gladbach, kde dlouhá léta žila.

Kvůli hrůzám, které zažila během války, se celoživotně potýkala s psychickými následky. Své vzpomínky zachovala skrze knihu Zwischen Liebe und Hass (Mezi láskou a nenávistí), která v českém překladu vyšla díky nakladatelství Kher pod názvem Žít bez hořkosti v roce 2021. Kromě toho je Philomena Franz autorkou celé řady pohádek a básní.

autor: Barbora Němcová
Spustit audio