Zemědělská technika usmrtí každý rok desítky tisíc srnčat, o jejich záchranu se snaží dobrovolníci

5. červen 2023 22:15, aktualizováno

60 tisíc srnčat usmrtí každý rok během sečí zemědělská technika, odhaduje spolek Stop sečení srnčat. Aby bylo tohle číslo co nejmenší, vznikají po celém Česku skupinky lidí, které se snaží malá srnčata před sekačkami zachraňovat. Zhruba desítka dobrovolníků se v tomto týdnu sešla u jetelového pole u Horní Břízy.

Záchrana srnčat pomocí dronu

Když má malé srnče strach, neuteče. Přikrčí se a snaží se schovat v trávě. Zatímco před některými predátory srnčata tenhle instinkt zachrání, v případě těžké zemědělské techniky to bohužel neplatí. Podle odhadu spolku Stop sečení srnčat usmrtí zemědělské sekačky každý rok přibližně 60 tisíc mláďat.

Záchrana srnčat pomocí dronu

Zmenšit tohle číslo se snaží řada dobrovolníků, kteří srnčata před sečí odnáší z polí do bezpečí. Pomáhá jim v tom moderní technika, hlavně drony s termovizí. Ty létaly v uplynulých dnech i nad jetelovým polem nedaleko Horní Břízy na Plzni-severu. Kromě techniky vzali někteří dobrovolníci na pomoc i pejsky, kteří jsou vhodní pro vyhledávání zvěře. Během dvou dnů se díky nasazení všech zúčastněných podařilo několik srnčat opravdu zachránit.

Záchrana srnčat pomocí dronu

Pomoc dobrovolníků ale není jediným řešením situace. Zemědělci mají ze zákona povinnost zvěř chránit a je několik možností, jak. Ministerstvo zemědělství může například přispět na instalaci plašičky. Letošní novinkou je pak dle mluvčího ministerstva Vojtěcha Bílého dotace na zařízení pro identifikaci zvěře v porostu. „Asistenční systém se umístí přímo na žací listu. V momentě rozpoznání zvěře vydá řídící terminál varovný signál obsluze žací soupravy, která má dostatek času zastavit nebo žací zařízení zvednout. Dotace z evropských a národních zdrojů pokryje až 48 tisíc korun za každý metr senzorové lišty.“ O dotace bude možné žádat od začátku letošního srpna.

autoři: Jan Markup , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio