Zemědělci v kraji končí se sklizní, žně jsou výrazně rychlejší než loni

13. srpen 2022 18:28, aktualizováno

Žně v Plzeňském kraji vrcholí. Zemědělci už sklidili většinu letošní úrody. V Osecké zemědělské společnosti na Rokycansku začala sklizeň počátkem července a právě končí.

V současnosti je v Plzeňském kraji sklizeno 92 % obilovin a řepky. Celkem se sklízí 60 tisíc hektarů. Žně už potrvají jen několik dnů. Oproti loňsku začaly žně letos asi o týden dříve a byly velice krátké. „Loni se v kraji sklízelo ještě v druhé půlce září. Zemědělci poučeni z loňského roku pomohli krátkým žním tím, že si vzali více služeb,“ konstatoval předseda představenstva Osecké zemědělské a šéf krajské agrární komory Jaroslav Šíma.

Výnosy jsou srovnatelné s loňskem

V porovnání s loňským rokem jsou výnosy z pšenice na stejných číslech, okolo 6 tun z hektaru. Řepka se letos dostala nad 3 tuny z hektaru. Což je o trochu lepší výsledek než vloni. Zdražování pohonných hmot a dalších položek bude mít vliv na cenu obilovin. „Za 6 měsíců letošního roku jsme v energiích o 90 % výš než v roce 2020. Pro Oseckou to znamená zhruba 4,5 milionu korun navíc za první pololetí. Výhledy nejsou dobré. Mám obavu, že na konci roku bude nárůst více než 100 %,“ uvedl Jaroslav Šíma.

Zemědělci se potýkají se zloději, kteří v noci odčerpávají palivo z odstavených kombajnů. Ty totiž často zůstávají na poli pro sklizeň do druhého dne, protože přesun strojů v noci je problematický. Proto na odstavené stroje v noci dohlíží ostraha.

autoři: Veronika Krátká , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio