Že užívání vápníku způsobuje vápenatění cév a ledvinné kameny? To jsou mýty!

25. červen 2019

Nepravdivé informace kolující mezi pacienty s osteoporózou uvádí na pravou míru doc. MUDr. Václav Vyskočil, vedoucí lékař Osteocentra při II. interní klinice Fakultní nemocnice Plzeň.

Odborník vysvětluje proces vzniku osteoporózy a přichází s doporučeními, jak jí předcházet. Vedle dostatečného přísunu vápníku a vitaminu D klade důraz na pohyb, přiklání se zejména k chůzi a cvičení taiči. Upozorňuje na to, že po 60. roce věku přestává fungovat tvorba vitaminu D spojená se sluněním a je nutné jej doplňovat stravou a potravinovými doplňky.

Osteoporóza častěji postihuje ženy, osteoporotickou zlomeninu během svého života utrpí každá třetí žena a každý pátý muž. Už 5 let před poslední menstruací dochází u žen v souvislosti s hormonálními změnami ke ztrátě kostní hmoty. „Ženy starší 45 let stráví kvůli osteoporóze více dní v nemocnici než z důvodu diabetu, infarktu myokardu a rakoviny prsu dohromady,“ dokládá důležitost prevence doc. Vyskočil.

Osteoporóze by ale měli věnovat pozornost i muži. „Tím, jak se prodloužila délka života, setkáváme se s tímto onemocněním také u mužů. A je prokázáno, že zbytkové riziko výskytu osteoporotické zlomeniny u mužů nad 50 let je 27 %, což je mnohonásobně vyšší než celoživotní riziko vývoje rakoviny prostaty, které je 11,3 %,“ podtrhuje doc. MUDr. Václav Vyskočil.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio