Zdražování energií a pohonných hmot ohrožuje i zemědělství. V některých firmách hrozí propouštění

4. listopad 2021 08:35

Negativní dopad má zdražování energií i pohonných hmot na hospodaření firem. Například společnost Zephyr ve Františkových Lázních, která se věnuje rostlinné i živočišné výrobě, zřejmě ukončí část provozu. 

Společnost Zephyr ve Františkových Lázních se specializuje na chov drůbeže, hospodářských zvířat i rostlinnou výrobu. Její vedení zatím nedokáže určit, jak bude vypadat provoz v příštím roce a kvůli cenám za energie se obává utlumení nebo ukončení části živočišné výroby.

Jedná se především o velkochov kachen, který kvůli nízkým výkupním cenám a vysokým energiím začíná být ztrátový. „Energie jsou o sto procent vyšší, než byly začátkem roku. Máme obavy, jestli i příští rok budeme moct dělat kachny tak, jak jsme zvyklí. Trh s potravinami je tak našponovaný, že se tlačí na výrobce s cenou dolů. V momentě, kdy jdou takhle prudce nahoru ceny energií, ztrácíme prostor na nějaký zisk,“ potvrdil provozní Martin Vacek.

„Vyhodnotíme smlouvy na rok 2022 v drůbeži, máme zaseto v rostlinné výrobě. Může se ale stát, že některý obor, a nebyl by první, může skončit, protože nebudeme schopni získat z jatek peníze, které zaplatí naše náklady,“ uvedl jednatel společnosti Zephyr Jiří Vacek.

Firma hledá náhradní řešení

Podle Martina Vacka společnost bude hledat náhradní řešení ve výrobě, a to proto, aby v případě omezení chovu nemusela propouštět zaměstnance: „Museli bychom opustit segment výroby, kterému se věnujeme už 15 let. Museli bychom se rozloučit s lidmi, omezit rozpočty. Možná bychom mohli vymyslet něco jiného, protože nejsmutnější je rozloučit se s lidmi, kteří pro vás pracují několik let.“

Před téměř 25 lety, kdy firma začínala podnikat, měla 270 zaměstnanců. Postupně byla nucena skončit s některými obory a zůstalo ji 30 pracovníků.

Spustit audio