Zdravotnickou záchrannou službu Plzeňského kraje trápí nadbytečné výjezdy

7. únor 2019 12:00

Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje eviduje čím dál víc zbytečných výjezdů. Lidé ji často volají k potížím, které nepatří mezi stavy ohrožující život a zdraví.

Podle mluvčí Zdravotnické záchranné služby Márii Svobodové, lidé často ztrácejí schopnost postarat se o sebe a zodpovědnost za své zdraví přehazují na zdravotníky. „Vesměs si neumí poradit, neumí se postavit věci čelem. Je pro ně jednodušší svěřit tu starost někomu druhému,“ uvedla mluvčí.

Za leden a necelý první únorový týden vyjížděla záchranka k 84 případům zvýšených teplot. „20, 30 letý člověk má rodiče, přítelkyni či přítele a může stonat u nich, ale na rodinu a blízké se neobrátí. Mně přijde zvláštní, že si od nás nevezmou tu informaci, že jim záchranná služba nepomůže a jen jim dělá velmi drahý taxík do nemocnice, kde jejich případ stejně řešit nebudou, protože se jich zeptají, jestli mají nějaký lék na sražení teploty, zda jej smí užívat a jestli se mají, kde vyležet,“ doplnila Mária Svobodová.

A než tuhle informaci dostanou, stráví tři čtyři hodiny místo v posteli v čekárně, protože lékař dá z pochopitelných důvodů přednost těžkým případům. „Posádka záchranné služby zkontaktuje lékaře, který od nich převezme zprávu a vyhodnotí zdravotní stav dovezeného pacienta. Neznamená to, že pacient jde prioritně k ošetření. Je to skutečně až po zhodnocení lékařem akutní ambulance,“ vysvětlila Gabriela Vacíková - vedoucí sestra oddělení příjmu a kontaktního místa Fakultní nemocnice Plzeň.

Cenný čas zabírají záchranářům banální případy

Stává se i to, že podle mluvčí Márii Svobodově pacient tvrdí, že se nemá, jak dostat do nemocnice. Záchranná služba ho tedy naloží, odveze, a vzápětí autem dorazí pacientova rodina.

Své zkušenosti má i řidič záchranky Martin Brejcha: „Volá maminka pro svého 25 letého syna záchranku, jak je strašně slabý, prekolapsový a v podstatě má smrt na jazyku. My tam přijedeme a zjistíme, že její syn má teplotu 37,5 stupňů Celsia, prý má zalehlo v uších, třese se zimou a už od oběda mu nechutná. My v tu chvíli samozřejmě musíme vážit, zda je pacient ten, kterému jedeme na pomoc, a zaslouží si péči internistů, anebo jestli by spíše maminka nepotřebovala nějaké psychiatrické konsilium, protože se jistě shodneme na tom, že důvod vytočit tísňovou linku záchranné služby, takový pacient opravdu nemá.“

Od začátku ledna vyjížděla záchranná služba zbytečně 163 krát. To je zhruba stejně jako průměrný počet výjezdů za jeden celý den v celém kraji.

autoři: Jana Kosová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio