Zdeněk Ryšavý z Romea.cz: Proti dezinformacím o romských uprchlících z Ukrajiny úspěšně bojujeme

10. květen 2022

Zpravodajský server Romea.cz se od počátku ruské agrese na Ukrajině zaměřil nejen na dezinformace týkající se romských utečenců z Ukrajiny, ale také na jejich situaci v Česku, ať už formou článků nebo videozpravodajství.

Po útoku Ruska na Ukrajinu se začal zpravodajský server Romea.cz zabývat vyvrácením některých hoaxů s tím souvisejících:

Čtěte také

„My jsme hned několik dní po okupaci Ukrajiny ruskými vojsky zaznamenali, že se začínají mezi Romy šířit různé hoaxy a manipulativní zprávy, které samozřejmě mají vliv na jejich názory ohledně konfliktu. Zpočátku se šířily především dezinformace o tom, že na Ukrajině vládnou neonacisté a že tam dochází k velké diskriminace a rasismu vůči Romům. A z toho důvodu tam Rusko zasáhlo. Šlo i o jeden z důvodů, který opakovalo i samo Rusko - že denacifikuje Ukrajinu.”

„Objevily se například fotografie Romek připoutaných ke sloupům s tím, že takto se zachovaly ukrajinští neonacisté k Romkám, které utíkaly z míst zasažených boji. My se snažíme všechny tyto buď úplně lživé zprávy, nebo zprávy zasazené do jiného kontextu nebo časového období, vyvracet. To je samozřejmě složité, protože tyto nepravdivé zprávy mají velký zásah. Soustředíme se proto nejen na vytvoření zprávy, která ukazuje pravdivou informaci, ale snažíme se pak i o její šíření.”

„To se nám například u Romek připoutaných ke sloupům podařilo. Zprávu od nás dokonce přebírala i zahraniční fact-checkingová media, tzn.media, které podobné hoaxy vyvrací. Zprávu přebírali a odkazovali na náš server Romea.cz.”

Jak tedy v takovém případě postupujete?

„Vysvětlovali jsme v článcích, jak to je s Romy, kteří mají dvojí občanství - ukrajinské i maďarské. Že opravdu doteď žili na Ukrajině a jsou proto uprchlíky zasažení válkou. Bohužel, začali jsme zaznamenávat ve velké míře i diskriminační a segregační jednání v souvislosti s romskými uprchlíky.”

Čtěte také

„Velkou čtenost měl například náš článek o situaci v ostravském Krajském asistenční centrum pomoci Ukrajině. Informace o diskriminaci romských uprchlíků se nám podařilo dostat i do velkých médií a nyní o tom zcela pravidelně tato média informují.”

Jak se postupně vyvíjel válečný konflikt a sílila migrační vlna z Ukrajiny, začali jste sledovat i situaci romských utečenců. Na co konkrétně jste se zaměřili?

„Zveřejnili jsme různá vysvětlující videa pro samotné romského uprchlíky, v ukrajinštině nebo  v maďarštině. Informujeme je v nich jakým způsobem se tady mohou zaregistrovat a na co si mají dát pozor. Informujeme také o pomoci romským uprchlíkům ze strany romských dobrovolníků a romských neziskových organizací. Zpočátku jsme od některých českých Romů zaznamenali neochotu jim pomáhat. Samozřejmě byli ovlivněni tou prokremelskou dezinformační kampaní, kterou jsme se snažili vyvrace. Musím říct, že nyní je frekvence dezinformací o hodně menší než třeba týden po invazi, kdy čeští Romové a další čtenáři sdíleli hodně věcí na sociálních sítích. Nyní je mezi českými Romy dezinformací o hodně méně.” 

autor: Rena Horvátová
Spustit audio