Zde stávala tvrz Dvorec a také původní Mirošov

24. leden 2021

Město Mirošov leží v okrese Rokycany, v lesní krajině při úpatí Brd. Původní jádro tehdejší vsi bylo ale poněkud jinde. Tvořila jej tvrz Dvorec, kterou dnes už na jejím místě bohužel nenajdeme. Přesto je tato lokalita i v současnosti pozoruhodným místem, kde na nás dýchne jak historie, tak krásná okolní příroda.

Zakladatelem tvrze byl Dobrohost z Ronšperka. „Ronšperkové je z německého Ramsberg – beraní vrch. I jejich znak toto jméno potvrzoval, je na něm na červeném poli stříbrný beran ve skoku,“ uvedl ředitel Muzea Středních Brd ve Strašicích Martin Lang. První písemná zmínka o Mirošově pochází z roku 1366 a je spojena právě s tímto rodem, který se však do historie nezapsal v tom nejlepším světle, jak sdělil Lang: „Pánové z Ronšperka později prosluli jako loupeživí rytíři, což zřejmě vedlo k neslavným koncům. Někdy po roce 1420 byl Dvorec jako hnízdo lapků obležen, vypálen a od té doby nebyl nikdy obnoven.“

Tehdejší Mirošov, který se rozkládal kolem tvrze Dvorec, pak podle Langa zanikl a přesunul se zhruba o půl kilometru západně dál: „Tam vzniklo nové jádro současného malého města, původně poměrně velké podbrdské vsi. Té vévodil mirošovský zámek, který ale s Ronšperky už nemá vůbec nic společného, protože jej stavěl rod Gryspeků.“

Kaplička a památný strom

Dnes místo tehdejší tvrze připomíná pahorek, na jehož vrcholku můžeme spatřit novogotickou kapli zasvěcenou Panně Marii Lurdské, která byla postavena kolem roku 1900, a také památný strom. „Je to lípa malolistá, je to jeden z nejkrásnějších památných stromů na Rokycansku vůbec a dnes jí je okolo nějakých 150 let. Je to takový vděčný námět malířů, kteří hrozně rádi tento strom malují,“ sdělil ředitel muzea.

Martin Lang zjednodušeně popisuje cestu ke kapličce a památnému stromu tak, že je nutné přejet či přejít po mostě tok Skořického potoka, těsně za ním odbočit vpravo okolo ohrad s dobytkem a poté už je to přibližně 150-200 metrů ke kýženému cíli. Pokud budete pokračovat dál za pahorek připomínající zašlou slávu bývalé tvrze Dvorec, dojdete po chvíli také k Dvorskému rybníku, takzvanému Roláku, kde se můžete kochat nádhernou přírodou.

Vzdálenost od Plzně: cca 28 km

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio