Zde se narodil světoznámý novinář Henri Opper de Blowitz

9. únor 2021

Funkcionalistická budova měšťanské spořitelny z let 1932-1933 stojí na západní straně Masarykova náměstí v Blovicích. Na její fasádě je dodnes kamenný znak města. Krom prostor určených spořitelně se v budově nacházely také byty a v mezipatře fungovala četnická stanice. Po mnohých změnách interiéru i exteriéru budova i dnes slouží svému původnímu účelu – nachází se zde spořitelna, byty a obchod.

Henri Opper de Blowitz

Co je však na této budově zejména zajímavé, je místo, kde stojí. Byla totiž postavena na základech domu, kde se roku 1825 narodil světoznámý žurnalista, kterého dodnes připomíná pamětní deska umístěná na fasádě spořitelny. Nebyl jím nikdo jiný, než Jindřich (Henri) Jiří Štěpán Adolf Opper, zvaný též Henri Opper de Blowitz. „Tento velmi výstřední, ale na druhou stranu velice schopný a talentovaný novinář, se narodil do rodiny židovského obchodníka Markuse Oppera,“ uvedla Tereza Pelcrová z Muzea jižního Plzeňska v Blovicích.

Budova městské spořitelny v Blovicích na historickém snímku

Po tom, co se jeho rodina odstěhovala do nedalekého Nepomuku, se vydal Jindřich do světa. Jeho prvním cílem byla Amerika, ale zakotvil ve Francii, kde se stal učitelem cizích jazyků. „Opper de Blowitz se oženil s bohatou vdovou, čímž se finančně zabezpečil a získal i potřebný společenský status,“ řekla Pelcrová. Roku 1872 se stal Henri asistentem francouzského dopisovatele deníku The Times a později získal post samotného dopisovatele. „Tehdy měl za sebou několik úspěšných interview, a to například se španělským králem Alfonsem XII., s papežem Lvem XIII. v Římě, a nebo se sultánem Abdulhamidem II.,“ jmenovala pracovnice muzea.

O kvalitách tohoto žurnalisty svědčí dle Pelcrové také to, že byl vyslán jako zahraniční dopisovatel na první jízdu Orient-Expressu, který vyjel z Paříže prvně roku 1883 a směřoval do tehdejší Konstantinopole. „Podle většiny současníků byl Opper vynálezcem interview, králem tehdejších zpravodajů a bezesporu největším zahraničním dopisovatelem své doby,“ dodala Tereza Pelcrová.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.