Zažijte umění! Ateliéry se otevírají

24. září 2021 09:40, aktualizováno

​O víkendu 25. a 26. září 2021 se již po šesté otevřou dveře ateliérů, galerií, škol a dalších míst, kde umění vzniká nebo se vystavuje. Pro návštěvníky je to příležitost poznat osobně umělce, seznámit se s výtvarnými technikami a třeba i zkusit sami tvořit.

Jana Brabcová

"Naším cílem je co nejužší kontakt výtvarníků a publika," říká Jana Brabcová, autorka myšlenky a jednatelka pořádající společnosti Grafia. "Jde patrně o nejrozsáhlejší prezentaci výtvarníků, kteří tvoří v Plzni či v Plzeňském kraji nebo mají k našemu kraji vztah, ať už tu prožili část života či zde například učí.“

Návštěvníky čekají kromě výstav také výtvarné workshopy, ať už jde o sochání z porobetonu, tvorbu mozaiky, výrobu šperků, tvorbu z papíru, razítkování a otisky do hlíny, a v neposlední řadě také figurální kresba. Zdarma otevřou své dveře Západočeská galerie v Plzni (Masné krámy a výstavní síň 13), Pavilon skla Klatovy PASK, Galerie U Bílého jednorožce v Klatovech, Knihovna města Plzně, TOTEM a další. Chybět nebude ani Katedra výtvarné výchovy a kultury pedagogické fakulty ZČU či Galerie Jaroslava Sutnara. Nově se letos otevřou Katedrála svatého Bartoloměje a kostel Nanebevzetí Panny Marie.

Na webových stránkách www.otevreneATELIERY.cz si stáhněte mapu se šedesáti zastávkami v Plzni i dalších městech - v Klatovech, Šťáhlavech, v Horní Bříze, v Třemošné, v Janovicích nad Úhlavou, v Hromnici, Nečtinech, Čachrově, Klenčí pod Čerchovem. "Mapu dostanete i v papírové podobě v příslušných infocentrech. Zeleně jsou označené ateliéry, kde se tvoří a černé jsou ty, kde se vystavuje," vysvětlujte Jana Brabcová.

Nezapomeňte se projet uměleckou tramvají, která podle speciálního jízního řádu spojuje jednotlivé otevřené ateliéry se středem města a zároveň je informačním centrem.

Návštěvníci se během Víkendu otevřených ateliérů mohou zúčastnit soutěží o nejaktivnějšího návštěvníka, o nejhezčí snímky, video či o nejobdivovanější umělecký výtvor vytvořený návštěvníkem. I letos proběhne Art party - neformální setkání u sklenky vína s umělci, v sobotu 25. září od 20:30 v Papírně. K poslechu zahraje Plzeňský blues band s hostem Kamil & friends.

Všechny vstupy jsou zdarma. Na některé tvůrčí workshopy s umělci je třeba si předem rezervovat místo na www.otevreneATELIERY.cz.

autoři: Anděla Blažková , iko | zdroje: Český rozhlas Plzeň , Grafia
Spustit audio