Závitky podle zelináře. Maso a k tomu spoustu zeleniny, včetně cukety

Až vám zase někdo řekne: Ahoj, nechceš cuketu?, klidně přikývněte a vezměte si ji. Dnešní recept vám jistě bude dobrou inspirací, jak s tímto rozšířeným plodem našich zahrádek naložit. Voušouchy, buchty naslano i nasladko, do kterých se přidává cuketa, jsou velmi dobré. Ale tento recept je jiný, navíc plný vitamínů a omáčka je dost hustá i bez mouky. A co se týká použité smetany, nemusíte ji do omáčky vmíchat, ale můžete ozdobit každou porci.

Ingredience
  • 4 plátky horních stehenních řízků po cca 120 g
  • 1 PL hladké mouky
  • olej na opékání
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • mletý pepř
  • sůl
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1plátek celeru
  • 1 menší kořen petržele
  • ½ menšího pórku
  • 1 malá cuketa
  • trochu bílého vína a vývaru na podlití
  • zakysaná smetana
  • Na náplň: 1 PL másla
  • 50 g slaniny
  • 2 vejce
  • 1 – 2 nakládané sladkokyselé okurky, sůl, mletý pepř

Plátky masa otřeme vlhkou utěrkou, naklepeme je, osolíme, opepříme, tence potřeme hořčicí a pokryjeme připravenou náplní, které dáme jen na ¾ plochy masa. Na vaječnou náplň položíme ½ nebo ¼ nakládané okurky. Pevně svineme a ovážeme nití. Takto připravené závitky obalíme v mouce a ze všech stran zprudka opečeme v rozpáleném oleji. Opečené závitky vyjmeme, do výpeku přidáme najemno nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět. Do tohoto základu vložíme opečené závitky, na ně navršíme všechnu zeleninu nakrájenou na tenké plátky, osolíme a zalijeme vínem. Pod poklicí dusíme doměkka. To trvá cca 25 – 30 minut. Během dušení maso obracíme a podle potřeby podléváme vývarem. Měkké maso vyjmeme, odstraníme z něj nitě a uložíme na teplém místě. Měkkou zeleninu rozmixujeme spolu s výpekem. Podle potřeby naředíme vývarem a necháme 3 minuty povařit. Na závěr do omáčky přidáme trochu smetany a promícháme.

Příprava náplně: Na másle orestujeme na drobné kostičky nakrájenou slaninu, a když je opečená do růžova, zalijeme ji rozšlehanými vejci, osolíme, opepříme, promícháme a vejce necháme ztuhnout.

Příloha: vařené těstoviny, dušená rýže, vařené brambory, kynuté nebo bramborové knedlíky

autor: iko