Závitky podle zelináře. Maso a k tomu spoustu zeleniny, včetně cukety
Až vám zase někdo řekne: Ahoj, nechceš cuketu?, klidně přikývněte a vezměte si ji. Dnešní recept vám jistě bude dobrou inspirací, jak s tímto rozšířeným plodem našich zahrádek naložit. Voušouchy, buchty naslano i nasladko, do kterých se přidává cuketa, jsou velmi dobré. Ale tento recept je jiný, navíc plný vitamínů a omáčka je dost hustá i bez mouky. A co se týká použité smetany, nemusíte ji do omáčky vmíchat, ale můžete ozdobit každou porci.
- 4 plátky horních stehenních řízků po cca 120 g
- 1 PL hladké mouky
- olej na opékání
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- mletý pepř
- sůl
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1plátek celeru
- 1 menší kořen petržele
- ½ menšího pórku
- 1 malá cuketa
- trochu bílého vína a vývaru na podlití
- zakysaná smetana
- Na náplň: 1 PL másla
- 50 g slaniny
- 2 vejce
- 1 – 2 nakládané sladkokyselé okurky, sůl, mletý pepř
Plátky masa otřeme vlhkou utěrkou, naklepeme je, osolíme, opepříme, tence potřeme hořčicí a pokryjeme připravenou náplní, které dáme jen na ¾ plochy masa. Na vaječnou náplň položíme ½ nebo ¼ nakládané okurky. Pevně svineme a ovážeme nití. Takto připravené závitky obalíme v mouce a ze všech stran zprudka opečeme v rozpáleném oleji. Opečené závitky vyjmeme, do výpeku přidáme najemno nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět. Do tohoto základu vložíme opečené závitky, na ně navršíme všechnu zeleninu nakrájenou na tenké plátky, osolíme a zalijeme vínem. Pod poklicí dusíme doměkka. To trvá cca 25 – 30 minut. Během dušení maso obracíme a podle potřeby podléváme vývarem. Měkké maso vyjmeme, odstraníme z něj nitě a uložíme na teplém místě. Měkkou zeleninu rozmixujeme spolu s výpekem. Podle potřeby naředíme vývarem a necháme 3 minuty povařit. Na závěr do omáčky přidáme trochu smetany a promícháme.
Příprava náplně: Na másle orestujeme na drobné kostičky nakrájenou slaninu, a když je opečená do růžova, zalijeme ji rozšlehanými vejci, osolíme, opepříme, promícháme a vejce necháme ztuhnout.
Příloha: vařené těstoviny, dušená rýže, vařené brambory, kynuté nebo bramborové knedlíky
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
S hereckými hvězdami poznejte tajemství textu starého dva tisíce let
Ondřej Kepka, režisér a moderátor


O věrné lásce statečného Chairea a sličné Kallirhoy
Román byl napsán pravděpodobně už v prvním století našeho letopočtu a možná dokonce i dříve. Jde o první dochovaný milostný a zároveň i dobrodružný román nejenom antického, ale vůbec evropského písemnictví.