Závitky podle zelináře. Maso a k tomu spoustu zeleniny, včetně cukety

Až vám zase někdo řekne: Ahoj, nechceš cuketu?, klidně přikývněte a vezměte si ji. Dnešní recept vám jistě bude dobrou inspirací, jak s tímto rozšířeným plodem našich zahrádek naložit. Voušouchy, buchty naslano i nasladko, do kterých se přidává cuketa, jsou velmi dobré. Ale tento recept je jiný, navíc plný vitamínů a omáčka je dost hustá i bez mouky. A co se týká použité smetany, nemusíte ji do omáčky vmíchat, ale můžete ozdobit každou porci.

Ingredience
  • 4 plátky horních stehenních řízků po cca 120 g
  • 1 PL hladké mouky
  • olej na opékání
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • mletý pepř
  • sůl
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1plátek celeru
  • 1 menší kořen petržele
  • ½ menšího pórku
  • 1 malá cuketa
  • trochu bílého vína a vývaru na podlití
  • zakysaná smetana
  • Na náplň: 1 PL másla
  • 50 g slaniny
  • 2 vejce
  • 1 – 2 nakládané sladkokyselé okurky, sůl, mletý pepř

Plátky masa otřeme vlhkou utěrkou, naklepeme je, osolíme, opepříme, tence potřeme hořčicí a pokryjeme připravenou náplní, které dáme jen na ¾ plochy masa. Na vaječnou náplň položíme ½ nebo ¼ nakládané okurky. Pevně svineme a ovážeme nití. Takto připravené závitky obalíme v mouce a ze všech stran zprudka opečeme v rozpáleném oleji. Opečené závitky vyjmeme, do výpeku přidáme najemno nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět. Do tohoto základu vložíme opečené závitky, na ně navršíme všechnu zeleninu nakrájenou na tenké plátky, osolíme a zalijeme vínem. Pod poklicí dusíme doměkka. To trvá cca 25 – 30 minut. Během dušení maso obracíme a podle potřeby podléváme vývarem. Měkké maso vyjmeme, odstraníme z něj nitě a uložíme na teplém místě. Měkkou zeleninu rozmixujeme spolu s výpekem. Podle potřeby naředíme vývarem a necháme 3 minuty povařit. Na závěr do omáčky přidáme trochu smetany a promícháme.

Příprava náplně: Na másle orestujeme na drobné kostičky nakrájenou slaninu, a když je opečená do růžova, zalijeme ji rozšlehanými vejci, osolíme, opepříme, promícháme a vejce necháme ztuhnout.

Příloha: vařené těstoviny, dušená rýže, vařené brambory, kynuté nebo bramborové knedlíky

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.