ZAVAZUJÍCÍ OBĚŤ

11. září 2002

Když jsem loni v září, nedlouho po Americké národní tragédii, u otevřené kondolenční knihy ambasády Spojených států hledal slova, kterými vyjádřím svoji účast, přišla mi na mysl prostá věta: vaše oběť je zavazující. Celý svět se v oněch dnech probíral z úděsného šoku a hrůzou oněmělé rty sotva dokázaly vyslovit otázku, co že se to vlastně stalo? Čas se ovšem nezastavil, byť se tehdy zdálo, že k tomu není daleko, a my se už celý rok můžeme takto ptát a klást nové a nové otazníky. Třeba k myšlence, zda se tehdy v divadle jménem Svět neodehrálo premiérové dějství příslovečného střetu civilizací. Vzpomínce na události loňského 11. září věnoval své zamyšlení Lubomír Stejskal.

Patřím k těm, kdo mají za to, že odpověď zní: ano, tehdy šlo a stále jde o zásadní konfrontaci. Byli jsme svědky toho, kam až může vést fanatická nenávist vůči západní společnosti. Strůjci leteckých megaatentátů bojují za naprosto odlišné hodnoty než jaké vyznává demokratický Západ. Jsou hluboce zakotveni v islámu, který v konfliktu, jež nám byl vnucen, nelze prostoduše vnímat jenom jako jedno z mnoha neškodných náboženských učení, ale především jako nebezpečnou, svobodu ohrožující ideologii. Proto jsme my, kdo ctíme nejen vlastní svobodu, jejich a oni našimi nepřáteli.

Zločinecké ozbrojené formace organizace al-Kájda a její hrůzovládní talibanští protektoři vyhlásili 11. září 2001 svobodnému světu válku. Zde si musíme přiznat, že úvodní bitvu spojenou s tímto tragickým datem bohužel vyhráli. Při zákeřné teroristické agresi, vedené pod zeleným praporem islámu, padly čtyři letouny, manhattanská Dvojčata, část Pentagonu a ovšem řada mýtů a falešných jistot. Spolu s nimi zaplatilo nejvyšší cenu několik tisíc nevinných lidí. Nemá-li být zbytečná oběť těch, koho vyslanci ideové Říše zla před rokem krutě utratili, nesmí demokratický Západ polevit ve snaze dovést obrannou válku s mezinárodním terorismem a jemu nakloněnými režimy do vítězného konce.

Logo

Ve vší té doznívající a výročím 11. září zviditelněné bolesti svítí do temnot úzkostí a obav z nových atentátů zřetelný maják naděje. Navzdory tomu, že z newyorského panoramatu nenávratně zmizely dominantní věže Světového obchodního centra, Socha svobody zůstala nedotčena. Nejen ve skutečné velikosti, ale především jako symbol našeho společného odhodlání bránit a ubránit západní civilizaci před novodobými kazisvěty.

Spustit audio