Závadné hovězí maso jako v Polsku? Vyloučeno. U nás je zkontrolováno každé jateční zvíře

7. únor 2019 15:40

Nedávný skandál závadného hovězího masa v Polsku rozvířil diskuzi o bezpečnosti a kontrole zpracování hovězího masa. Podle veterinářů z krajské pobočky Státní veterinární správy v Plzni u nás k něčemu takovému nemůže dojít.

Každé jateční zvíře je u nás před porážkou i po ní pečlivě zkontrolováno. O zdravotní nezávadnosti je vedena přísná evidence, jak se i na porážce hovězího skotu v Nýřanech přesvědčil redaktor Pavel Halla. Jak zdůrazňuje doktor Leoš Grejcar, všechna jateční zvířata mají už od narození jasnou identifikaci, která s nimi putuje od chovatelů, přes porážku až ke konečnému spotřebiteli.

Podle Leoše Grejcara má každé chované zvíře od narození průkaz, ve kterém se uvádí veškerá historie včetně případných nemocí. Při a po porážce je každé zvíře pečlivě zkontrolováno. „Díky nastavenému systému kontrol, kdy je u každé porážky státní veterinární dozor, neexistuje, že by se do oběhu dostalo jakkoli závadné maso. Veterinář prohlédne každé jateční maso. To platí i o vepřovém, králičím nebo drůbežím mase,“ dodává Grejcar.

Jak si vysvětluje kauzu se závadným masem v Polsku jednatel jatek v Nýřanech Stanislav Strejc? Podle něj muselo dojít k selhání lidského faktoru hned na několika úrovních. Nikdy se podle něj nestalo, že by na porážku někdo nabízel dobytek nejasného původu. V takovém případě by takového chovatele odmítl a upozornil na to Státní veterinární správu.

„Záleží nám na kvalitě a bezpečnosti potravin, je to naše vizitka“, zdůraznil jednatel porážky hovězího skotu v Nýřanech Stanislav Strejc.

Dobrá rada na závěr

Původ masa, které kupujete, si můžete prověřit sami. Číslo, které musí být uvedeno na každém baleném mase nebo vám ho prodávající sdělí v případě prodeje nebaleného masa, jednoduše zapíšete do kolonky webového portálu Českomoravské společnosti chovatelů a Ministerstva zemědělství. Adresa webových stránek je jednoduchá: www.hovezimaso.cz.

autor: Pavel Halla | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio