Zástupci Klatov zveřejnili nové územní studie

Týmy architektů vypracovaly pro Klatovy územní studie, díky kterým by mohla z města zmizet tranzitní doprava.

Město bez tranzitní dopravy s ulicemi bulvárního typu, stezka a cyklostezka podél celého Drnového potoka nebo přesun autobusového terminálu přímo před budovu vlakového nádraží. To vše navrhují územní studie, které pro Klatovy vypracovaly týmy architektů na základě připomínek obyvatel. Všechny územní studie si lidé mohou prohlédnout na webových stránkách města. Týkají se například Plánického předměstí, údolí Drnového potoka nebo hradebního okruhu. 

Okolí Drnového potoka by podle lánů mohlo sloužit jako relaxační prostor se stezkou pro pěší i pro cyklisty a s odpočinkovými místy i s pobytovými schody, které povedou až do vody. Mělo by také dojít ke zklidnění centra města a tranzitní doprava by měla z ulic Plzeňské a Domažlické zmizet po dostavění jihovýchodního okruhu. Z ulic by se pak měly stát bulváry se zelení a lavičkami. „Myslím, že se Klatovům naskýtá šance k tomu, aby se tyto ulice vrátily skutečně na úroveň běžné městské ulice, kde je prožitkem se procházet, jet na kole, jít za nákupem,“ řekl architekt Michal Fišer.

Větší pohodlí pro cyklisty i pěší

Dalším návrhem je přesun autobusového nádraží před vlakové nádraží. „Ten přesun stojí za to, protože by došlo k soustředění všech typů dopravy, které tam jsou, to znamená vlaková, autobusová, automobilová, cyklistická. Pokud se podaří zrealizovat myšlenku zprovoznění tahu kolem Drnového potoka, tak nebude zatěžko kolo používat na cestě mezi nádražím a centrem města,“ myslí si architekt.

Studie ukazují, jak by město mohlo vypadat během příštích padesáti let, jak upozornil místostarosta Klatov Václav Chroust. „Územní studie ukazuje, jak by se město mělo vyvíjet, ale neznamená to, že zítra začínáme stavět. Znamená to, že se můžeme zamýšlet nad rozvojem města, abychom byli v budoucnu připravení,“ řekl s tím, že by do budoucna mělo být město pohodlnější pro chodce, řidičům by pak měly sloužit parkovací domy.

autoři: Jitka Englová , Michaela Svobodová
Spustit audio