Zapomenutý pavilon v centru Karlových Varů ukrývá evropský unikát

25. červenec 2022 12:40

Historické centrum Karlových Varů je pověstné nejen léčivými prameny a kolonádami, ale také řadou cenných památek. Díky románu Miloše Urbana KAR se můžete dozvědět o starém pavilonu, na který se v lázních zatím neprávem zapomíná.

Tip na výlet, anebo na zajímavé prázdninové čtení. Kar, aneb Pohřební hostina za jedno město – tak se jmenuje román Miloše Urbana, který představuje největší české lázně, nikoliv jako klidné město, ale jako kulisu příběhu plného lásky, pomsty a nenávisti. Napínavý děj čtenáře zavede na mnohá utajená karlovarská zákoutí. Jedním z nich je i neprávem opomíjený zchátralý dům nedaleko Grandhotelu Pupp.

Na okraji lázeňského města podél říčky Teplé se ve stínu Císařských lázní skromně krčí starý oprýskaný dům. Takzvaný Rašelinový pavilon, postavený stejně jako blízký honosný lázeňský areál na konci 19. století. „Bylo to nejdůležitější technické zázemí pro celé Císařské lázně. Tímto je to unikát v celé Evropě, protože je jedním z mála zachovaných, ne-li jediný,“ uvedl Jiří Klsák, pracovník Karlovarského muzea.

Technický skvost sehrál v románu důležitou roli

Podle něj je dům pro město tak trochu zapomenutým technickým skvostem. Paradoxní je, že pavilon od svého postavení nikdy neměl být příliš viděn. Architekti ho ukryli v zeleni, aby příliš nerušil lázeňskou atmosféru.

Do interiéru starého pavilonu se v posledních letech dostali jen stavbaři nebo historici. Jeden z nich Lubomír Zeman říká, že pozůstatky původních mechanismů na zpracování a úpravu rašeliny k léčebným procedurám uvnitř staré budovy stále jsou. „Zbyly konstrukce, patra, je tam i výtah na rašelinu. Doufáme, že se nám podaří tyto prvky zachránit,“ dodal.

Pavilon se nachází v těsné blízkosti Císařských lázní. Dnes ho obklopují auta turistů

Možná i díky svému současnému nevábnému vzhledu hraje rašelinový pavilon velmi důležitou roli v románu KAR od spisovatele Miloše Urbana. Kniha, s podtitulem pohřební hostina za jedno město je v lázních populární.

Málo známý historický rašelinový pavilon se v románu objevil ve chvíli, kdy nebylo jasné, zda se do starého domu nepustí demoliční stroje. Technická památka by se nakonec záchrany dočkat měla. Stejně jako přilehlé Císařské lázně, kde už dlouho plánovaná obnova celého areálu pomalu končí.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr
Spustit audio