Zaplaťte zebře pedikúru a lvovi kadeřníka. Pomůžete zavřené plzeňské zoo

17. leden 2021

Wellness pro nosorožce, kadeřník pro lva nebo pedikúra pro zebru. Zakoupením vtipných poukazů mohou lidé podpořit zvířata v plzeňské zoologické zahradě. Ta je kvůli šíření koronaviru stále uzavřená. 

Pět měsíců byla zoologická zahrada v Plzni vloni zavřená kvůli pandemii koronaviru. A v současnosti stále je. Přesto se za bránou život nezastavil. Zaměstnanci zoo připravují novinky na letošní sezónu, dál se rodí mláďata a ošetřovatelé se starají o zvířata. I když samozřejmě ve zpřísněném režimu.

Šimpanzi si pochutnávají na zelenině

„Připravuji tamarin cake pro drápkaté opice, ten mají k snídani a připravujeme ho vždy den dopředu, šimpanzi jedí pětkrát až šestkrát denně. Krmná dávka je složená převážně ze zeleniny, ovoce je příliš sladké, takže by nám moc ztloustli,“ popsal ošetřovatel. Právě přinesl pórek šimpanzici Marušce.

Zoo je v době pandemie podle ošetřovatele opuštěná. „Pod sněhem to tady sice vypadá krásně, máme víc času na zvířata, ale bez návštěvníků to není ono,“ myslí si. Během krmení zvířat a úklidu výběhů dodržují ošetřovatelé hygienická opatření: rukavice, roušky, desinfekce. I zvířata by se totiž mohla nakazit koronavirem.

Wellness pro nosorožce

Plzeňská zoo měla vloni omezený provoz pět měsíců a od poloviny prosince je znovu zavřená. „V roce 2020 zaznamenala plzeňská zoo po rekordním roce 2019 úbytek návštěvníků o čtvrtinu,“ řekl mluvčí zahrady Martin Vobruba.

Vlna solidarity, která se zvedla po prvním uzavření zahrady je ale obrovská a trvá neustále. „Zaznamenali jsme rekord v adopcích zvířat, některá zvířata byla adoptována vůbec poprvé,“ dodal. Podle Martina Vobruby nyní můžou fanoušci podpořit zvířata formou zábavných poukazů. „Mohou koupit wellness nosorožci, kadeřníka lvovi nebo pedikúru zebře,“ vysvětlil.

Zápisník zoologa on-line

ZOO se nyní snaží svým příznivcům připravovat on-line reportáže a mezi ty nejvíc oblíbené patří Zápisník zoologa i Zápisník ošetřovatele. „Naši odborní pracovníci tam ze svého pohledu představují život v zahradě, veterinární zákroky, změny sociálních skupin, plánování do budoucna, přírůstky, a to jsou pěkné a zajímavé informace,“ vysvětlil Vobruba.

Návštěvníci se podle něj můžou po otevření těšit na změny v pavilonu nosorožců i v tropickém pavilonu, na nová mláďata na statku Lüftnerka a pokud to situace dovolí, tak i na oslavy spojené s 95. výročím založení zoologické zahrady.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio