Zápis na seznam UNESCO zvýšil zájem o Rudou věž smrti

30. červenec 2019 15:33

Po zápisu Hornického regionu Erzgebirge/Krušnohoří na seznam světového dědictví UNESCO stoupá zájem o Rudou věž smrti ve Vykmanově u Ostrova na Karlovarsku. Památka, která připomíná utrpení politických vězňů při zpracování uranové rudy v 50. letech minulého století, by proto měla být v nejbližší době veřejnosti zpřístupněna, řekl novinářům starosta Ostrova Jan Bureš

Věž je veřejnosti běžně nepřístupná, navštívit ji lze pouze po dohodě s vlastníkem, kterým je Konfederace politických vězňů. „Připravujeme proto ve spolupráci s Konfederací politických vězňů a ostrovskou věznicí umožnění přístupu i vznik naváděcího systému. Tak, aby se tam mohli dostat běžní lidé, ale i organizované skupiny,“ řekl Bureš.

Rudá věž smrti

Do budoucna by věž zřejmě měla přejít do správy Národního památkového ústavu.

Sedmipatrová věž se v 50. letech využívala jako místo konečné úpravy uranové rudy. Vězni byli nuceni, bez jakýchkoliv ochranných obleků, vyvážet rudu naloženou ve vozících do nejvyššího patra věže a přesypávat ji na obrovská síta, jimiž ruda padala až do přízemí. Následkem špatné stravy, těžké práce a vysoké radioaktivity většina z dělníků pracující ve Věži smrti zemřela.

Konfederace politických vězňů České republiky získala věž s dvěma přilehlými křídly do majetku v roce 2008, ve stejném roce byla prohlášena za národní kulturní památku. Je jednou z 22 lokalit zapsaných letos souhrnně jako Hornický region Erzgebirge/Krušnohoří na Seznam světového dědictví UNESCO.

zdroj: ČTK
Spustit audio