Zapečené hlávkové zelí. Zkuste s masem i bez něj, obojí je výborné

Se zelím se dají dělat kouzla. V tomto pokrmu se mohou místo slaniny spotřebovat třeba zbytky masa nebo ho úplně vypustit. I tak jde o výborné jídlo, v tom případě pak vhodné i pro vegetariány.

Ingredience
  • 1 menší hlávka zelí (cca 1 kg)
  • 2 cibule
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička octa
  • 1 lžička kmínu
  • 250 g anglické slaniny (zbytky pečeně, uzenin, …)
  • 4 velké brambory
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 2 dl 12% smetany
  • sůl, olej na potření pekáče

Očištěnou a poškozených listů zbavenou hlávku zelí jemně nakrájíme nebo nakrouháme, oloupanou cibuli nakrájíme na plátky. Osolíme, okmínujeme, přidáme cukr a ocet a rukama dobře promačkáme, aby zelí změklo a pustilo trochu šťávy. Oloupané syrové brambory nakrájíme na přiměřeně velké kostky, lehce je poprášíme paprikou, osolíme a promícháme. Spolu s nakrájenou slaninou přidáme k zelí, opět promícháme, vložíme do lehce olejem vymaštěného pekáče nebo zapékací mísy a zalijeme smetanou.

Pod poklicí pečeme v troubě při cca 170°C 40 minut. Pak poklici sundáme a zapékáme ještě dalších 10 minut, jen co povrch lehce chytne barvu.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko

Nejnovější recepty

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Sestru se mi nikdy nepodařilo dočíst. Citlivého člověka jsem poslechla až do konce.

Iva Jonášová, šéfredaktorka Radia Wave

citlivy_clovek.jpg

Citlivý člověk

Koupit

Nový román českého básníka, prozaika, překladatele a publicisty, ve kterém se prolínají groteskní a tragické prvky a který vypráví příběh ze žhavé současnosti. Jáchym Topol získal za tento titul Státní cenu za literaturu.