Západočeský tancovačkový rock

29. březen 2020

Ve Hvězdách, hitech, legendách oživíme vzpomínky. Vydáme se totiž do historie západočeského rocku, do 70. a 80. let 20. století. Kvalitních nahrávek z té doby se zachovalo málo a jen některým z tehdejších skupin bylo umožněno natočit studiový snímek. Některé z nich si můžete poslechnout. Připravil Jaroslav Kopejtko.

Dnes se vrátíme do historie západočeského rocku a poslechneme si jednu z kapel, které objížděly sály a bojovaly o přízeň publika. Jednou z nich byla i skupina Sejf, kterou po celou její existenci vedl blovický kytarista a beatový nadšenec Jan Kvídera.

Sejf založil v roce 1971 po svém návratu ze základní vojenské služby, poslední koncert své oficiální existence Sejf odehrál 29. 6. 1988 v Blovicích, koncert byl zároveň oslavou 1 600. vystoupení.

Sejf natočil několik snímků i v tehdejším Československém rozhlasu Plzeň, jednou z nich je i píseň Člověk. Vznikla v roce 1983 na text manželky autora hudby Jana Kvídery Mileny, krátce po narození jejich jediného syna Jana. Šťastný otec Jan Kvídera tento oslavný text zhudebnil u klavíru v Lidovém domě v Blovicích. Studiová nahrávka vznikla 10.5.1984.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.