Západočeské divadlo v Chebu připravilo muzikálovou komedii o neuvěřitelně schopném podvodníkovi

14. únor 2020 10:00

Velkoryse pojatou muzikálovou komedii Chyť mě, jestli na to máš, uvidí dnes 14. února poprvé na veřejné generálce návštěvníci Západočeského divadla v Chebu. Připravilo ji chebské divadlo ve spolupráci s karlovarskou činohrou a karlovarským Repre Bandem. Vychází ze skutečných událostí a z filmu režiséra Stevena Spielberga s Tomem Hanksem a Leonardem DiCapriem.

Frank Abagnale junior se narodil v roce 1948 do rodiny Franka a Paulette Abagnaleových. S jejich rozchodem se vyrovnával těžce a svérázně. Začal falšovat osobní šeky, stal se falešným pilotem, letěl 250krát zadarmo do 26 zemí. Jako falešný lékař dohlížel na opravdové doktory celých jedenáct měsíců v Georgii. Díky falešnému diplomu z Harvardu doopravdy složil právnické zkoušky a pracoval pro  státního zástupce v americké Louisianě. Patřil k nejhledanějším zločincům světa. 

Premiéru Chyť mě, jestli na to máš uvidí diváci 15. února od 19 hodin

Téma zaujalo nejen slavného Stevena Speelberga, který v roce 2002 natočil snímek Catch Me If You Can (Chyť mě, když to dokážeš), ale také tvůrce muzikálu, libretistu Terrence McNallyho a skladatele Marca Shaimana, který uvedli s úspěchem na Broadwayi. „Muzikál, který z filmu vychází, neuvěřitelným způsobem povyšuje naprosto skvělá muzika. Míchá v sobě swing, jazz, gospel, soul a další styly,“ poznamenává režisér a umělecký šéf Západočeského divadla. 

V hlavní roli uvidí a uslyší diváci jako Franka Abagnale Juniora herce Zápaodčeského divadla v Chebu Daniela Mišáka, který vystudoval muzikálové herectví na JAMU. „Je to největší muzikálová role, která mě potkala a jsem za ní rád,“ svěřil se. Dopadnout se ho snaží jeho herecký kolega Jindřich Skopec coby agent FBI Jindřich Skopec. V dívce jménem Brenda Strong, která se do Franka zamiluje, se představí Soňa Křepelová. 

Dramaturgii zajišťovala Petra Richter Kohutová, hudební nastudování měli na starost Matěj Kroupa a Zdeněk Krám. Scénu umožňující hrát hercům na několika zvyšujících se stupních, vytvořil Dragan Stojčevski. Po dnešní chebské veřejné generálce od 10 hodin a sobotní premiéře v 19 hodin se přesně za týden dočkají další generálky a premiéry diváci v karlovarském divadle.

autor: Josef Šorfa | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio