Dobrovolníci částečně obnovují kapli v zaniklé obci Stodůlky

28. listopad 2021

Spolek dobrovolníků chce připomenout vysídlenou a se zemí srovnanou šumavskou obec Stodůlky. Na místě zdemolované kaple tvoří pietní místo.

Šumavské Stodůlky u Prášil bývaly svou rozlohou po Praze druhou největší obcí v Čechách. Byly tam dva mlýny, škola, pila, několik hostinců a také velká kaple svatého Šebestiána. Ještě v první polovině 20. století žilo ve Stodůlkách kolem 2 tisíc obyvatel. Pak ale přišla válka, poválečný odsun, vznikl tu vojenský újezd a v roce 1952 byla obec srovnána se zemí.

Dobrovolníci ze spolku Šumavské cesty se rozhodli, že zaniklou obec připomenou pietním místem a alespoň částečně obnoví zbořenou kapli. „Ten prostor museli prověřit pyrotechnici, protože tady byla dopadová plocha střelnice, terén se musel zaříznout do roviny, pak jsme geofyzikální metodou našli skutečné základy bývalé kaple,“ popsal jeden z dobrovolníků Pavel Bečvář. Původně se totiž lidé ze spolku domnívali, že kaple stále trochu jinde, přes zimu tak budou pracovat na úpravě návrhu pietního místa.

Místo ozdobí národní stromy Čechů a Němců

Kameny, které používají dobrovolníci na stavbu 12 metrů dlouhého a 7 metrů širokého půdorysu kaple, sbírají na jiných místech na Šumavě. „Sbíráme tam, kde nám to bylo dovoleno, konkrétně v bývalé osadě Prostřední Paště,“ upřesnil Bečvář. Asi dvacet nadšenců přitom musí všechny práce stihnout během krátké doby, z hlediska ochrany přírody totiž mohou stavět jen v srpnu, září a říjnu.

Zaniklá obec Stodůlky

„Základy chceme postavit do výšky 50 cm, zatím jsme zhruba v půlce. Zadní část, která je zaříznutá do terénu, bude vyšší a tady bychom rádi zvýšili zdivo, aby to prezentovalo vchod. V čele půdorysu bude velký kámen symbolizovat oltář a k němu povedou velké ploché kameny,“ popsal Bečvář. Příchozí od Křemelné bude podle něj vítat kříž a na místě by také měla růst lípa a dub, národní stromy Čechů a Němců.

autoři: Lukáš Milota , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio