Zaniklá osada v Krušných horách opět ožívá. Přijíždějí sem umělci z Česka a Německa

25. srpen 2017

Osadu Königsmühle v Krušných horách opustili původní obyvatelé po druhé světové válce. Zaniklou usedlost dnes připomínají pouze zbytky rozvalených zdí a budov. Téměř zapomenuté místo ale na sklonku prázdnin už šest let ožívá uměleckým festivalem, na který přijíždějí Češi a Němci. Aby si společně připomněli pohnutý osud pohraničního regionu a krásu zdejší přírody.

Hlavním organizátorem letního setkání je publicista a badatel Petr Mikšíček. Mezi opuštěné kamenné zdi každoročně přivádí regionální rockové skupiny, folkové formace, ochotnické soubory, malíře, fotografy, dokumentaristy, tesaře a kováře.

Umělci z obou stran hranice společně pracují a nechávají se inspirovat okolní přírodou. A také diváky, mezi kterými se často objevují starousedlíci. Výjimečně i původní obyvatelé zaniklé osady.

Letošní šestý ročník land-artové akce má dvě základní témata. Ochotnické spolky - s ohledem na rozvoj divadelnictví v Karlovarském a Ústeckém kraji. Druhým tématem je prostředí na státní hranici. V letošním roce si totiž Česká republika připomíná 10 let od vstupu do Schengenského prostoru. Program třídenní akce nabízí filmové projekce, divadelní představení, koncerty a vernisáže uměleckých děl českých a německých umělců.

Letní umělecký festival v osadě Königsmühle patří mezi výjimečné regionální akce. Zájemci musí ale počítat s tím, že přímo do místa konání se autem nedostanou. Parkoviště je v Háji pod Klínovcem. Pak je nutné dojít do zaniklé osady, dva kilometry dlouhou starou, úvozovou cestou. Zpevněné komunikace totiž do někdejší osady Königsmühle nevedou desítky let.

Osada Königsmühle v Krušných horách
autor: zdt
Spustit audio