Žampiónový krém a bramborové placky ze syrových brambor

Jemná chuť žampiónového krému spojená s opečenými bramborami je výborná kombinace. Kdyby vám nějaké placky zbyly, jsou dobré i studené. Když se doplní oblíbenými saláty, mohou se připravit i jako samostatný pokrm.

Ingredience
  • Na krém: 250 g žampiónů
  • 1 cibule
  • 1 PL másla
  • 1 – 2 brambory
  • 100 g měkkého taveného sýra
  • 1 ¼ l drůbežího vývaru (lze použít i bujón v kostce)
  • 1 snítka čerstvého tymiánu (1 KL sušeného)
  • 1 KL mletého kmínu
  • 100 ml smetany na šlehání
  • sůl, petrželka
  • Na placky: 6 středně velkých brambor
  • 1 větší mrkev
  • 1 KL drceného kmínu
  • sůl
  • olej na smažení

Na másle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme na plátky nakrájené očištěné a sloupnuté žampióny a chvilku podusíme. Stranou odebereme několik plátků na ozdobu. Zalijeme vývarem, přidáme na kostičky nakrájené oloupané brambory, tavený sýr, kmín, tymián, osolíme a promícháme. Vaříme až je vše měkké. Potom polévku rozmixujeme. Na závěr zalijeme smetanou, promícháme a necháme přejít var, dále již nevaříme. Před podáváním každou porci ozdobíme podušeným plátkem žampiónu a posypeme petrželkou. Podáváme s plackami ze syrových brambor. Jejich příprava je velmi snadná.

Syrové oloupané brambory nahrubo nastrouháme spolu s očištěnou mrkví. Osolíme, okmínujeme a dokonale promícháme. Z obou stran smažíme v rozpáleném oleji v cca ½ cm vrstvě. Pro výraznější chuť můžeme do směsi před smažením přidat trochu koření typu vegeta.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko