Zámek Kynžvart připravuje expozici pro vzácnou daguerrotypii

Zámek Kynžvart pracuje na vytvoření expozice Kynžvartské daguerrotypie. Vzácná kulturní památka vznikla v roce 1839 v dílně francouzského vynálezce Louise Daguerra, který ji daroval kancléři Klementu Metternichovi.

Do Kynžvartu by se příští rok mohla vrátit z dlouhodobé zápůjčky Národnímu technickému muzeu v Praze, kde ve fotografické expozici patří k nejcennějším exponátům. Součástí nové expozice na kynžvartském zámku by mohly být i další cenné předměty ze zámeckých depozitářů, které dosud nemohly být vystaveny.

„V této chvíli se zpracovává projektová dokumentace. Příští rok, pokud se nám podaří získat dostatečné množství finančních prostředků na realizaci, by mohlo proběhnout vytvoření samotné expozice. Naším jakýmsi snem v tuhle chvíle je už v příštím roce otevřít expozici pro veřejnost,“ řekl kastelán Ondřej Cink.

K videní budou také další předměty ze sbírek rodu Metternichů

Pro Kynžvartskou daguerrotypii chce správa zámku nechat vytvořit speciální vitrínu s inertní atmosférou, která dokáže zpomalit proces koroze a degradace. V expozici budou vedle té nejvzácnější vystaveny i další daguerrotypie ze zámeckých depozitářů a další předměty ze sbírek rodu Metternichů.

„Jedná se například o numismatickou sbírku, egyptologickou sbírku nebo významný knižní fond, v němž je i část Starého zákona z 8. století, a mnoho dalších významných artefaktů, které dnes nemohou být prezentovány na běžných návštěvních trasách, například z důvodu bezpečnosti nebo mikroklimatu,“ doplnil kastelán. Na zpracování projektové dokumentace přispěl zámku Karlovarský kraj, dokončena by měla být letos.

Daguerrotypie je první prakticky užívaný komplexní fotografický proces, předchůdce dnešní fotografie. Daguerrotypisté obraz zachycovali ne stříbrné nebo silně postříbřené měděné destičky. Na Kynžvartské daguerrotypii je zachycen Daguerrův umělecký ateliér a kancléři Metternichovi ji vynálezce daroval ve stejném roce, kdy si svůj objev nechal patentovat. Kynžvartská daguerrotypie je od roku 2006 movitou národní kulturní památkou, od dubna 2018 je zapsaná na prestižní seznam dokumentů UNESCO Paměť světa.

autor: nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

Související