Zámecký park v Ostrově na Karlovarsku patřil mezi deset nejkrásnějších v Evropě

22. leden 2021

Více než sto fontán, vodní kaskády, bludiště, kuželník, oranžerie, zvěřinec i klece s exotickým ptactvem. Tak tohle všechno byste našli před více než 300 lety v zámeckém parku v Ostrově na Karlovarsku.

Zámeckou zahradu založil v roce 1625 Julius Jindřich, vévoda Sasko – Lauenburský, tehdejší majitel ostrovského panství. V její úpravě se prolínaly prvky renesančních, manýristických a raně barokních italských zahrad. V té době se o parku dokonce mluvilo jako o „osmém divu světa“.

Park patřil mezi nejšpičkovější parky v Evropě. „Naše zahrada ve své době patřila k těm nejkrásnějším v Evropě. Nechala se inspirovat tím nejlepším a naopak později inspirovala další. Dá se srovnávat minimálně s Kroměřížskými zahradami, se zahradami v Louvre,“ popsal místostarosta Ostrova Marek Poledníček.

Dnes je to místo o poznání klidnější a skromnější. Díky naučné stezce si tu na své přijdou zejména milovníci historie. „Plus našeho parku je v tom, že ho můžete navštívit i v době veškerých omezení, takže zahrada je otevřena i v této době,“ řekl Poledníček.

Více v reportáži:

autoři: Jana Strejčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio