Zámecký park v Lánech zdobí řada děl Jože Plečnika. A na podzim i krásně zlátnoucí listí

11. říjen 2019

Barokní zámek ve středočeské obci Lány je oficiálním letním sídlem prezidentů České republiky. Leží uprostřed křivoklátských lesů nedaleko Prahy. První prezident Tomáš Garrigue Masaryk si ho velice oblíbil. A není divu, protože půvabný je nejen samotný zámek ze 17. století, ale i okolní park. Ten prošel v posledních letech rozsáhlou rekonstrukcí.

Zámecký park v Lánech je pro veřejnost otevřen do 31. října. A právě na podzim je jeho vzhled nejpůsobivější, když se zdejší listnaté stromy vybarví do zlata. Park je skvěle udržovaný a procházka rozsáhlým anglickým parkem nebo francouzskou květinovou zahradou je skutečným zážitkem.

Nejkrásnější výhledy na zámek skýtají tak zvané „prezidentské lavičky“, které napříč parkem umístil architekt Jože Plečnik. Nové lavičky ve stejném stylu v parku nechali instalovat i někdejší první dáma Livia Klausová a současný prezident Miloš Zeman.

V roce 2014 byl po mnoha letech plně obnoven také „Masarykův potok“, který dnes rozděluje anglický park a francouzskou zahradu. Přes potok jsou položeny tři Plečnikovy můstky a v jeho horní části je nově vybudovaná okrasná tůňka.

Lví kašna jako symbol nově vzniklého státu

Jože Plečnik coby oblíbený architekt prvního československého prezident T. G. Masaryka nechal v parku v roce 1921 vybudovat také dílo, které bylo skutečným symbolem nově vzniklého státu - Lví kašnu. Tvoří ji pět dórských sloupů ozdobených lvími hlavami. Ty zpodobňují pět zemí Československa - Čechy, Moravu, Slezsko, Slovensko a Podkarpatskou Rus. Z každé lví hlavy tryská voda a následně se vlévá do společného šestého chrliče, který představuje společný stát, vzniklý v roce 1918.

Na zámek jsou krásné pohledy z mnoha míst parku

V chladnějším podzimním počasí návštěvníci lánského zámeckého parku rádi zavítají do palmového skleníku, který v roce 1879 postavili tehdejší majitelé panství, knížecí rodina Fürstenberků. Skleník prošel v roce 2016 kompletní rekonstrukcí a působí dnes jako menší botanická zahrada. Vlhko a teplo zdejším rostlinám prospívá a jedinečnou atmosféru dodává celému místu i menší fontána.

Spustit audio