Zakončete vánoční období v Mariánských Lázních. Na programu je zpívání koled s živým betlémem

Marie s Josefem a malým Ježíškem, u nich andělé, pastýři nebo Tři králové. Tradiční výjev spojený se zpíváním vánočních koled můžou lidé navštívit o víkendu v Mariánských Lázních. Živý betlém tady bude připravený právě v předvečer svátku Tří králů jako zakončení vánočního období.

„Není to koncert, ale možnost na závěr Vánoc přijít a zazpívat si s námi koledy. Muzikanti, kteří hrají, nejsou žádní profesionálové. Všichni jsme amatéři, ale hrajeme s radostí,“ řekla farářka československé husitské církve Zuzana Kalenská, která zpívání koled s živým betlémem organizuje.

Živý betlém

Zuzana Kalenská působí jako farářka nejen v Mariánských Lázních, ale také v Tachově. Právě tam před deseti lety poprvé uspořádala živý betlém. Inspirovala ji k tomu její vlastní účast na podobné akci. Novou tradici v loni poprvé přinesla právě i do západočeských lázní. Místní evangelický kostel na Mírovém náměstí, kde živý betlém vznikne, nabízí prostory pro několik stovek návštěvníků. „Je to vedle hotelu Pacifik. V přízemí je hodně prostoru a lavic, ale je možné jít i nahoru na kůr,“ upřesnila Kalenská.

Zpívání koled a vytvoření živého betlému začíná v neděli 5. ledna v 15 hodin. Vstupné na akci je dobrovolné a celý výtěžek daruje církev do Tříkrálové sbírky.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio