Základní umělecká škola v Sokolově má nové výtvarné ateliéry

28. březen 2019 10:00

Nové, prostorné a světelné výtvarné ateliéry má nově k dispozici Základní umělecká škola v Sokolově. Rekonstrukce části objektu na Starém náměstí skončila letos v březnu.

Vyžádala si celkové náklady kolem 8,9 milionu korun. Akci financovalo město Sokolov ze svého rozpočtu a co do nákladů i rozsahu prací patřila v případě školských objektů mezi nejrozsáhlejší v uplynulých letech.

Výtvarné ateliéry vznikly místo nevyužívaných půdních prostorů nad druhým patrem školní budovy. Škole dosud takové ateliéry chyběly. Dostatek světla zajišťují četné střešní okna. K ateliérům náleží i zázemí včetně sociálního. Do konce dubna by měli budoucí výtvarníci už ateliéry využívat. Patrně do Velikonoc se žáci základní umělecké školy vrátí rovněž do učeben ve druhém patře. Nové akustické příčky zvýší komfort výuky. 

Byl to dlouholetý sen školy

Jak zmíníla starostka města Sokolov Renata Oulehlová, jednalo se o dlouholetý sen školy, který se podařilo splnit. „Rekonstrukcí půdních prostor se rozšíří prostory pro výuku výtvarného oboru. Třída, která pro něj byla dosud k dispozici, už přestávala vyhovovat. Do ní se nyní mohou přestěhovat keramici ze suterénu. V nových ateliérech pod střechou je hlavně více místa. Znamená to, že můžeme do výtvarného oboru přijmout více zájemců,“ uvedl Roman Švancar, ředitel Základní umělecké školy v Sokolově.

Stavební firma při rekonstrukci „zušky“ vybourala veškeré stropní konstrukce mezi prvním a druhým patrem, které byly z části napadené dřevomorkou. Takto vzniklý prostor mezi prvním a druhým patrem byl poté stavebně upraven do současné podoby. Střecha a krovy základní umělecké školy už mají rekonstrukci za sebou, došlo k ní v roce 2016.

Kvůli posledním úpravám musela část žáků a učitelů docházet na výuku do náhradních prostor v Městském domě kultury v Sokolově. Rekonstrukce části budovy měla skončit loni v listopadu, ale stavební firma se dostala do skluzu a práce se prodloužily skoro o čtyři měsíce.

autor: nkr | zdroj: Městský úřad Sokolov
Spustit audio