Základní školy v Karlovarském kraji se připravují na návrat žáků

Základní školy v pondělí přivítají první žáky. Zatím jen děti z prvního stupně. Podle nařízení vlády musí být všichni testovaní. Třeba malotřídka v Novém Kostele na Chebsku upravila pro testování tělocvičnu.

Školy se připravují na návrat dětí. Zatím půjde o žáky prvního stupně. Všichni se ale musí testovat. Vždy v pondělí a ve čtvrtek. Zatímco velké školy budou mít rotační výuku, takzvané malotřídky přivítají všechny žáky. Týká se to i školy v Novém Kostele. V pondělí tam přijde všech 26 dětí.

„Děti přijdou, budou sedět na chodbě, postupně je bude pracovnice volat do tělocvičny. Nic nebudou vyplňovat, vše udělá pedagog. Na testování máme také přidělenou osobu. Když si budou chtít děti test udělat samy, můžou, ale jinak na to máme přidělenou osobu, která bude testovat,“ popsala průběh testování ředitelka základní školy v Novém Kostele Libuše Návarová.

Pokud bude nějaký z žáků pozitivní test, bude se tomu muset přizpůsobit výuka. „Testování bude probíhat postupně a s výukou se začne vždy, až všichni budou otestovaní,“ uvedla Návarová. Karlovarský kraj také pro rodiče připravil stručný manuál, kde najdou odpovědi na všechny otázky ohledně testování, škola je všem rodičům zašle, potvrdila ředitelka.

autoři: Andrea Strohmaierová , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio