Žák ze Sokolova vytvořil originální únikovou hru. Podpořit má zoologické zahrady v Česku

26. březen 2021 15:35

Procvičit si znalosti z biologie a především přispět na chod zoologických zahrad v Česku. To je cílem originální únikové hry, kterou vytvořil žák osmé třídy sokolovské základní školy.

Internetovou hru vytvořil především proto, aby přiměl lidi k finanční podpoře zoologických zahrad v Česku. Právě ty se teď kvůli pandemii koronaviru nacházejí v krizi. Cílem únikové hry je rozšířit znalosti hráčů v oblasti biologie. Ti pak navíc můžou přispět finanční příspěvek na transparentní bankovní účet.

Pro zájemce připravil dva stupně obtížnosti: „Lehčí je určená pro první stupeň, ta těžší pro druhý. Každá ta úniková hra mi zabrala tak dva dny. Je tam přiřazování názvů živočichů na mapu světa, je tam křížovka s primáty a osmisměrka s plazy,“ popsal Jan Žák, autor hry.

„Syn má už od narození kladný vztah ke zvířatům. Jezdí na tábory zaměřené na zoologii a vyústilo to ve vytvoření únikovky, kterou chtěl získat podporu pro zoologické zahrady, které teď nemůže sám navštěvovat. V těžší variantě jsme měli problémy i my a nezvládli to. Ale je dobré si informace dohledat a naučit se to,“ říká jeho matka Lenka Žáková.

Na podporu zoo vybral už přes 50 tisíc korun

Hra se velmi rychle rozšířila po sociálních sítích. „Sdílení způsobilo, že o nás ví už celá republika. Kontaktovala mě třeba škola z Liberecka, která by se tím ráda inspirovala, kontakt máme i na školu na jižní Moravě. Myslím, že se ten nápad bude šířit dál,“ uvedla ředitelka Základní škola Rokycanova Petra Šišková.

Škola projekt navíc rozšířila. „Únikovka je sice fajn, ale znamená to, že děti stále sedí u počítače. A my bychom je potřebovali dostat od počítačů. Připravili jsem šest tras na víkend, které si budou moct děti projít s rodiči. Jsou tam zábavné úkoly a doufáme, že i to pomůže, aby lidé přispěli,“ dodává ředitelka Petra Šišková.

Pomocí internetové hry se na podporu zoologických zahrad k dnešnímu dni vybralo už přes 50 tisíc korun. Podrobnosti o projektu naleznete na facebooku školy.

autoři: Dominik Hron , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio