Zajímavý koníček: Koupit ruinu, využít vhodnou dotaci a opravit

16. červen 2021

Marcela Radlingerová má velkou vášeň. Nejsou jí lhostejné osudy zchátralých památek a tak je kupuje a snaží se jim vrátit původní podobu. V roce 2018 koupila nejstarší obytnou budovu v Nepomuku - Dům U Lípy a také hrad Opálku. 

Vystudovaná ekonomka navrhuje také interiéry rodinných domů a už před lety opravila starý mlýn nebo chalupu v jižních Čechách. „Nejsem milionářka. Vždycky si ten zchátralý objekt koupím a když už to mám přepsané na katastru, tak se zděsím, kde na to seženu peníze. Ale peníze leží na zemi, stačí je dobře sebrat,“ řekla ve vysílání ČRo Plzeň Marcela Radlingerová.

Marcela Radlingerová

Dům U Lípy ještě nemá podobu jakou si představuje, ale čelo, střecha, okna, pavlače a další jsou hotové. „Nechci tam bydlet. Mám potřebu to zachránit a chci aby to sloužilo veřejnosti. Třeba v Domě U Lípy by měla být kavárna, výstavní prostory a malé ubytování,“ popsala Marcela.

Hrad Opálka u Strážova na Klatovsku pro ni byla láska na první pohled a věděla, že ho musí získat. Podařilo se a dokonce kvůli jeho rekonstrukci začala v 47 letech studovat architekturu.

autoři: Veronika Albrechtová , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio