Zajímala ho letadla, řadu let pracoval u armády, teď je dispečerem Údržby silnic Karlovarského kraje

17. únor 2020

V rubrice Náš příběh vám představíme dispečera Údržby silnic Karlovarského kraje Josefa Bulku. Často ho naši posluchači slyší třeba ve zprávách, když informuje, jaké jsou komplikace na silnicích v zimě. Málokdo o něm ale ví víc.

„Jako malý kluk jsem chtěl opravovat televize, pak jsem se vzhlédnul v letectví, protože můj strýc byl pilot. Bohužel jsem neprošel zdravotními prohlídkami, ale protože jsem nesměl studovat jinou než vojenskou školu, tak jsem nakonec vystudoval dvě vysoké vojenské školy – Univerzitu obrany státu a tehdejší Vojenskou akademii Antonína Zápotockého v Brně,“ uvedl Josef Bulka, který je v současné době dispečerem Údržby silnic Karlovarského kraje.

Málokdo ale ví právě to, že je major ve výslužbě: „V armádě jsem sloužil necelých 18 let. Byl jsem zajišťovací odřad operace Pouštní bouře, kde jsme zajišťovali dovoz a odvoz materiálu.“ Operace Pouštní bouře v roce 1991 trvala od 17. ledna do 28. února. Byla ozbrojeným konfliktem mezi Irákem a koalicí 28 států, později až 33 států včele s USA. Pro vojáky tehdejšího Československa znamenal také první zkušenosti v zahraničních misích.

Josef Bulka byl na této misi několik týdnů. „Mám třeba nafocené kanály, které vypadají jako řeky, ale nebyly to řeky. Saddám Husajn tam tehdy napouštěl ropu a tu zapaloval. Bylo to na dýchání velmi obtížné. Do dneška mám schován americký dolar s věnováním účastníka Pouštní bouře, mého kamaráda,“ zavzpomínal Bulka.

V armádě nakonec skončil kvůli zdravotním a rodinným problémům. Jak se major ve výslužbě dostal k práci dispečera a jak tráví volný čas? To si poslechněte v rubrice Náš příběh:

autoři: Andrea Strohmaierová , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.