Zájem o volby z izolace je v kraji zatím malý

30. září 2020 16:00

Jen velmi málo lidí dopoledne v Karlovarském kraji využilo možnost hlasovat v letošních krajských a senátních volbách z auta. Mohou ji využít lidé, kteří jsou v karanténě nebo v domácí izolaci kvůli covidu-19.

V Karlovarském kraji fungují tři takzvaná drive-in stanoviště, kromě Karlových Varů také v areálu chebské nemocnice a v areálu Krajské správy a údržby silnic v Sokolově. I tam ale od rána přišli jen jednotlivci.

„Zatím nikde není problém například s dopravou nebo s tím, že by se lidé neorientovali v areálech, protože vše probíhá ve spolupráci s policií. Také se první lidé informují i na to, jakým způsobem mohou volit do přenosných schránek, s kterou by komise přišla k nim domů," řekla mluvčí krajského úřadu Karlovarského kraje Jana Pavlíková.

Stany pro volby z auta postavili v úterý vojáci, kteří zajišťují kontakt s voliči. V ochranných maskách voliče nejprve identifikují podle občanského průkazu, a pokud se potvrdí, že je v karanténě, nechají ho vhodit volební lístky do speciální urny.

Kontrolu, zda jde o voliče v karanténě, zajišťuje zapisovatelka z krajského úřadu, která má seznam vydaných karantén. Těch bylo k dnešku v Karlovarském kraji 184. Kromě těch, kterým karanténu vystavil lékař nebo hygienici, mohou být v karanténě i lidé, kteří neschopenku nepotřebují, podnikatelé, živnostníci nebo zaměstnanci, kteří si raději vzali dovolenou.

Podle mluvčího Karlovarské krajské nemocnice Vladislava Podrackého není ani velký zájem o volby u pacientů krajských nemocnic v Karlových Varech a Chebu. „Máme jednoho pacienta v Karlových Varech a dva v chebské nemocnici. Malý počet je ale dán tím, že lidé si museli vyzvednout volební průkaz, takže se to týká jen těch, kteří nastoupí na plánovaný zákrok. Lidé, kteří se k nám dostanou akutně, na to nemají čas," vysvětlil Podracký.

Třetí možnost, kterou letos kvůli koronaviru umožnili zákonodárci, je návštěva volební komise v zařízeních sociální péče, které jsou kvůli nákaze uzavřené. Tato varianta se ale v Karlovarském kraji nevyužije, protože žádné takové zařízení nyní zavřené není.

autor: Radim Jehlík | zdroj: ČTK
Spustit audio