Zájem o vakcínu proti covidu se v Plzeňském kraji oproti říjnu zdvojnásobil

15. listopad 2021

Zájem o očkování proti koronaviru na některých místech Plzeňského kraje roste, lidé chodí na první i třetí dávku.

V posledních týdnech strmě přibývá lidí nakažených koronavirem. Vláda kvůli tomu zpřísňuje některá pravidla. Potvrzení o bezinfekčnosti na covid v restauracích hlídají číšníci, studenti vysokých škol musí nově nosit ochranu dýchacích cest i při výuce. Plošné testování znovu čeká i děti ze základních a středních škol.

Kvůli horšící se epidemické situaci stoupá i zájem lidí o očkování. Například v sobotu zaměstnanci nemocnice v Rokycanech naočkovali několik desítek lidí. „Je to asi půl napůl, přicházejí lidé na první i třetí dávku, očkujeme denně kromě neděle a v pátek mohou chodit i neobjednaní bez registrace,“ upřesnila tamní zdravotní sestra.

V krajských nemocnicích 5 000 dávek za týden

Zájem o očkování se v průběhu listopadu zvýšil také v krajských nemocnicích. „V Domažlicích, Rokycanech, ve Stodu a v Plané podali v tomto týdnu zhruba 5 000 vakcín, což je o tisícovku víc, než v prvním listopadovém týdnu, a je to dokonce šestkrát víc, než v posledním říjnovém týdnu,“ potvrdil mluvčí nemocnic Jiří Kokoška.

Čísla naočkovaných lidí tedy rostou v celém Plzeňském kraji. „Například první říjnový týden bylo v Plzeňském kraji podáno jen zhruba 2 500 vakcín, což je nejméně od ledna, a teď v  prvním listopadovém týdnu už to bylo přes 13 000 vakcín za týden,“ upřesnil Kokoška.

Podle něj má v Plzeňském kraji alespoň jednu dávku 60 % obyvatel a to je zhruba 350 000 lidí. „Třetí dávky tvoří ze současných očkovanců zhruba dvě třetiny a pouze jedna třetina jsou nově očkovaní lidé, i počet nově očkovaných se zvýšil, oproti říjnu se ztrojnásobil,“ doplnil mluvčí.

Ve FN Plzeň očkují denně na 400 lidí

Vyšší nápor zájemců o vakcínu proti koronaviru evidují i ve Fakultní nemocnici v Plzni. „Zájem o očkování se zvýšil oproti říjnu téměř dvojnásobně, denně očkujeme 400 klientů, z toho průměrně 101 osob na první dávku a 250 na dávku třetí,“ řekla mluvčí nemocnice Gabriela Levorová.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio