Zájem firem o zřízení vlastních očkovacích center stoupá

27. leden 2021 15:30

Významné průmyslové firmy v Karlovarském kraji se stále více zajímají o to, jak se zapojit do očkování svých zaměstnanců na covid-19. Jednotlivé společnosti se zatím na vakcinaci teprve chystají. Svým pracovníkům nabídnou možnost vlastních očkovacích center, anebo se pokusí oslovit smluvní lékaře. Na očkování chtějí některé společnosti finančně přispět.

Očkování proti koronaviru je v Karlovarském kraji teprve na začátku. V první vlně se vakcinace zaměřuje zejména na zdravotníky a lidi starší 80 let. Na očkování se v regionu ale postupně chystají i velké průmyslové firmy.

„Samozřejmě, že máme zájem na tom, aby se svět normalizoval. Proto jsme přistoupili k tomu, že jsme oslovili sokolovskou nemocnici. My jsme potom schopni logisticky i finančně tuto záležitost podpořit,“ říká Rudolf Borýsek, ředitel firmy Liapor ve Vintířově. Koronavirus ji zasáhl pouze okrajově a výroba tam jede prakticky bez omezení. 

Zapojení do příprav na vakcinaci ale firma považuje za nutnost, aby regionu pomohla k návratu do normálu. „V této chvíli máme asi 200 zaměstnanců a počítáme, že zhruba 70  % z nich by se nechalo naočkovat,“ doplňuje Borýsek.

Podle hejtmana Petra Kulhánka není případ Liaporu ojedinělý. Zájem o případnou pomoc s urychlením očkování prý pomalu stoupá. „Zatím se nám v rámci svého vnitrofiremního očkování ozývají jednotky firem. Předpokládám ale, že těch společností v regionu bude více, protože zdraví jejich personálních sil přímo ovlivňuje fungování těch firem,“ mysli si Kulhánek.

Kromě menších společností zjišťují podrobnější informace u státní správy a zdravotníků i větší firmy, mezi které patří se svými dvěma a půl tisíci zaměstnanci společnost Witte. Podle jejího ředitele Tomáše Michala je v současné době k dispozici velmi málo informací. Přesto už firma základní představu o pomoci s vakcinací má.

„V tuto chvíli se snažíme zjistit podmínky pro očkování. Jsme schopní připravit prostory a zajistit lékařské kapacity. Takže z naší strany jednoznačně trvá zájem participovat na proočkování našich zaměstnanců,“ tvrdí Michal.

Část Sokolovské uhelné spadá do kritické infrastruktury. Asi 300 pracovníků totiž obsluhuje zařízení, vyrábějící  elektřinu a teplo. Právě tito pracovníci by ve firmě měli dostat vakcínu jako první.

„Jedna možnost je vytvořit si svoje vakcinační místo pro naše zaměstnance přímo ve firmě. My si nyní analyzujeme postup, za jakých podmínek by to bylo možné. Komunikujeme s našimi závodními lékaři. Hledáme cestu, jak to uskutečnit. Samozřejmě klíčová je dodávka vakcíny,“ uvádí za těžařskou firmu Zbyšek Klapka.

„Pořád jsme v počátku, kdy očkujeme prioritní skupiny. To širší očkování veřejnosti, do čehož spadají i velké společnosti a firmy, konkrétní informace budou až po proočkování prioritních skupin,“ doplňuje hejtman Petr Kulhánek.

S koronavirem regionální firmy bojují samozřejmě i jinak. Například firma Sedlecký kaolin koupila v první vlně epidemie plicní ventilátor pro sokolovskou nemocnici.

 

autoři: Zdeněk Trnka , Radim Jehlík | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio