Zahájení letní sezóny

30. duben 2008

Ve čtvrtek 1. května bude v ZOO Dvůr Králové zahájena letní sezóna a otevřeno Africké safari s historicky rekordním počtem zvířat.

Teplé počasí posledních dnů umožnilo již minulý týden navážení zvířat do velkých letních výběhů a v sobotu 26. dubna byla zahájena mezisezóna. Kvetoucí zoologickou zahradu a velká stáda zvířat v letních výbězích si o víkendu přišlo prohlédnout téměř 5000 návštěvníků. Zvířata si po zimě strávené na zimovištích užívají krásného počasí a také se pasou na čerstvé trávě. Většina kopytníků předvádí mláďata, která se v poslední době narodila. Patří mezi ně například tři mláďata antilop koňských, pět mláďat domorodého skotu watusi nebo dětmi oblíbené kozičky kamerunské, kterých přibylo dvanáct. K nejcennějším mláďatům patří dva osli somálští. O narození samečka Aleše jsme již informovali, v pátek 25. 4. se ještě narodila samička Tequila (matka Torry, otec Aidini).

Africké safari bude pro návštěvníky otevřeno 1. května, kdy do jeho bran vjedou první safari busy. V současné době se naváží zvířata, dnes například 18 kusů watusi, 41 vodušek červených a 22 pelikánů. Zvířat umístěných na safari bude letos historicky rekordní počet. Minulý rok bylo na safari umístěno kolem 120 kopytníků a 30 ptáků, letos to bude 195 kusů antilop a zeber a 35 ptáků. Celkem bude na Africkém safari a ve výbězích mimo klasickou část zoo možné pozorovat přes 500 velkých afrických zvířat - antilop, zeber, žiraf, buvolů a nosorožců.

Se zahájením sezóny budou samozřejmě zpřístupněny i všechny ostatní služby. Kromě celoročně otevřené Restaurace U lemura i všechny stánky s občerstvením. Návštěvníci určitě ocení nově upravené občerstvení Africké vesnice s výhledem na nosorožce. Pro děti je moderně a dle směrnic EU předělané další dětské hřiště. Turisté ocení zejména nově otevřenou úschovnu zavazadel. Ta je umístěna poblíž pavilonu šelem a je samoobslužná.
Novinkou je letos i rozšíření tzv. povídání u zvířat "Zvířata zblízka", které poběží od 1. května do 31. srpna každý den u výběhů a expozic zvířat. V 10 hod. šelmy, v 10,30 hod. okapi, v 11 hod. sloni, ve 12,30 u Ostrova lemurů, ve 13 hodin Vodní světy, ve 13,30 hod. žirafy a ve 14 hod. lidoopi. Do léta by mělo být ještě připraveno povídání v 15 hod. u výběhu nosorožců tuponosých. Zajímavosti o zvířatech sdělují návštěvníkům sami ošetřovatelé. Systém povídání u zvířat je také využíván školami, kde plní funkci moderního a zajímavého vzdělávání.

autor: JMys
Spustit audio