Zahájení dalších staveb na dálnici D6 se čeká nejdříve v roce 2020

19. září 2018 17:15

Zahájení dalších staveb na dálnici D6 z Prahy do Karlových Varů lze ve Středočeském kraji očekávat nejdříve v roce 2020. Stavby v Ústeckém kraji pak začnou nejdříve v roce 2023 nebo 2024, v Karlovarském ještě později. Krajským zastupitelům to řekl ředitel karlovarské pobočky Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Lukáš Hnízdil.

Podle něj sice příprava staveb postupuje tam, kde to jde, i ve více krocích zároveň, zkrátit termíny je ale za současných podmínek nereálné. „Musí se zpracovat nové posouzení vlivu na životní prostředí, pak příprava stavebního povolení, a hlavně výkupy pozemků. Tam jde o desítky až stovky vlastníků. Některé pronájmy zemědělcům mají přitom výpovědní lhůty i deset let," popsal Hnízdil.

Schéma stavby dálnice D6 Řevničov

Asi nejdále v přípravě je obchvat Krupé, který by se podle optimistických odhadů mohl začít stavět v roce 2020, obchvat Hořoviček a Hořesedel pak o rok později. Nejdále k zahájení stavby mají zatím úseky v Karlovarském kraji, kde ještě není ani stoprocentně jistá trasa.

Hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová je stejně jako většina obyvatel Karlovarského kraje nespokojena s tempem výstavby. Nabídla, že by kraj mohl zvýšit počet pracovníků ŘSD, kteří se zabývají majetkoprávním vypořádáním s majiteli pozemků. Podle Hnízdila je to předčasné, protože dokud není jasná trasa a potřebné pozemky, proces příprav se příliš urychlit nedá.

zdroj: ČTK
Spustit audio