Žadatelů o dlouhodobou pěstounskou péči navzdory pandemii přibývá

21. duben 2021 14:05, aktualizováno

On-line kurzy pro budoucí pěstouny organizuje v době pandemie koronaviru Plzeňský kraj. I díky tomu nedošlo k přerušení dalšího vzdělávání, a dokonce se počet zájemců o pěstounskou péči v regionu mírně zvyšuje.

Přijmout do rodiny cizí dítě, chce hodně odvahy, lásky a taky zkušeností. Pro zájemce o pěstounskou péči hejtmanství pětkrát ročně připravuje odborné kurzy. Pokud je úspěšně zvládnou, další děti z dětských domovů dostanou šanci na lepší život.

V systému umisťování dětí do pěstounské péče Dětské centrum Plzeň pokračuje i v době covidové. „Děláme diagnostiku, přípravu dětí, poradní sbory a děti odchází do rodin,“ sdělila ředitelka Dětského centra Plzeň Jana Tytlová. „Nemáme pěstouny, kteří by přijali vícečetnou sourozeneckou skupinu a tady jsou čtyři děti,“ dodala Jana Tytlová.

Žadatelů o dlouhodobou pěstounskou péči přitom navzdory pandemii koronaviru v kraji přibývá. V roce 2019 obdrželo oddělení sociálních věcí na plzeňském hejtmanství čtrnáct žádostí o zprostředkovanou dlouhodobou pěstounskou péči. V loňském roce bylo žádostí dvacet. Za první čtvrtletí letošního roku jich je již osm.

Příprava pěstounů probíhá distančně

„Přešli jsme na distanční výuku. Část přednášek probíhá v on-line formě plus se připravily materiály pro posluchače k doplnění,“ uvedl vedoucí oddělení sociálních věcí na plzeňském hejtmanství Roman Mašek. Doba přípravy žadatelů je stejná. Od přijetí žádosti o pěstounství až po vydání rozhodnutí se oddělení sociálních věcí daří rozhodovat v řádu půl roku.

Děti mají dopoledne výuku. Vždy mají radost, že jim škola jde, dělají pokroky a učení je baví. Zároveň milují jezdit na kole v terénu. Žadatelé o pěstounskou péči by měli být zralí dospělí lidé. „Ideální by bylo, kdyby měli už vlastní děti a měli svou vychovatelskou zkušenost. Měli by to být lidé, kteří jsou schopni spolupracovat, mají svou velkou sociální skupinu, jezdí například na kole a na výlety,“ poznamenala psycholožka Dětského centra Plzeň Irena Plzáková.

autoři: Martina Klímová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio