Zadar hlásí rekordní počet turistů

9. září 2006
Vysílání v Chorvatsku 2009

Mrtvé tělo novorozence našel muž, který se koupal na pláži v městečku Dugi Rat. Zadarskou župu letos navštívilo nejvíce turistů za posledních 16 let. Hotel Palace na ostrově Hvar projde rekonstrukcí. Chorvatští policisté zatkli při běžné obchůzce na chorvatsko-slovinské hranici šest slovinských lesních dělníku. Do Chorvatska se chystá dcera slavného boxera Muhammada Aliho Laila, přijede i Mike Tyson.

Mrtvé tělo novorozence našel muž, který se koupal na pláži v městečku Dugi Rat. Dítě objevil ve vodě v síťovaném pytli na brambory, ke kterému byl přivázán kámen. Patologové ve Splitu zjišťují, jestli se dítě narodilo už mrtvé, nebo zemřelo utopením.

Zadarskou župu navštívil rekordní počet návstěvníků od konce války, tedy za posledních 16 let. Od začátku letošního roku tam přijelo o 8 procent víc turistů než loni. Domácích bylo skoro jeden a půl milionu, zahraničních pak necelé čtyři miliony.

Hotel Palace na ostrově Hvar projde rekonstrukcí. Kvůli opravám by měl být zavřen už v říjnu, ale několik desítek lidí má i na tento termín rezervované pokoje přes cestovní kanceláře. Zatím neexistuje alternativa, kam turity, kteří si už dovolenou zaplatili, umístit. Ve hře jsou hotelová zařízení na ostrově Brač nebo hotel Riva na Hvaru.

Chorvatští policisté zatkli při běžné obchůzce na chorvatsko-slovinské hranici šest slovinských lesních dělníku. Ti káceli stromy na chorvatském území, ačkoliv na to byli upozorněni. Policie jejich čin kvalifikovala jako malý pohraniční incident.

Do Chorvatska se chystá dcera slavného boxera Muhammada Aliho - Laila a kontroverzní Mike Tyson. Koncem října se v Dubrovniku uskuteční 44. světový boxerský kongres. Organizátoři počítají i s boxerskou exhibicí Mike Tysona. Zatím není jasné, jestli show bude v Záhřebu, Dubrovniku, Rijece nebo ve Splitu.

Ceny a kurzy:

Ceny pohonných hmot v Chorvatsku zůstávají stejné. V síti čerpacích stanic INA zaplatíte za litr Euro Supru 95 8 kuna. Nafta stojí 7,60 kuna. U jiných benzinových čerpadel jsou pohonné hmoty dražší, někde až o 60 lipa.

Splitská banka vám za 100 českých korun dá 25,36 kuna a za 1 euro dostanete 7 kuna 29 lipa.

Počasí:

U moře bude v neděli slunečno, v Dalmácii oblačno. Ranní teploty 15 až 21, odpolední 24 až 28 stupňů. Vát bude slabá bura.

Jachtaře upozorňujeme na severovýchodní vítr 45 uzlů, hlavně ve Velebitském kanálu. Moře bude na trojce, viditelnost do 20 kilometrů. Na jižním Jadranu místní přeháňky nebo bouřky.

autor: duv
Spustit audio

Více z pořadu