Začínající včelař nemá automatický nárok na podporu od Plzeňského kraje

22. září 2015

Někteří začínající včelaři v Plzeňském kraji jsou zklamáni – počítali s penězi od kraje, ale nedostali je.

A to je zlobí - příští rok už podle krajských pravidel pro rozdělování finanční podpory včelařům nebudou začínajícími včelaři a případný přidělený příspěvek tedy bude nižší.

Pokud chováte včely více než rok, jste z pohledu kraje stávající včelař a můžete si zažádat pouze o příspěvek na úly, sazba je 2500 Kč na úl. Oproti tomu začínající včelař je ten, který včelaří méně než rok, a jako takový můžete kromě peněz na úly dostat jako bonus i jednorázovou částku 2000 Kč na pomůcky a vybavení.

Očekávat, že každý začínající včelař, který o podporu zažádá, ji také obdrží, je ale chyba

O krajské peníze žádají a potom je přerozdělují organizace, které evidují více než 50% všech včelařů v okrese - a to jsou okresní organizace Českého svazu včelařů. Některé více podporují včelaře začínající, jiné stávající – záleží to jen a jen na jejich rozhodnutí. Při výběru musí dodržet jen jednu podmínku – včelaři, který krajskou dotaci už někdy čerpal, nesmí být přidělena další.


Rady, nápady i zajímavé tipy a informace související se zájmovou činností a koníčky si můžete poslechnout každý pátek od 18 do 19 hodin v Hobby magazínu speciál Českého rozhlasu Plzeň.

Audio archiv tohoto pořadu najdete zde.

Plzeňský kraj včelařům přispívá už 7 let a to za účelem stabilizace a zvýšení počtu včelstev a zkvalitnění jejich chovu, společně se zvýšením opylovací služby rostlin v Plzeňském kraji.

„Od toho roku 2008 do roku 2015 bylo podpořeno více jak 1000 včelařů a zhruba jedna třetina z nich jsou včelaři začínající,“ vypočítává Jindřich Rykovský z odboru životního prostředí Krajského úřadu v Plzni.

Jestliže se na některé začínající včelaře letos nedostalo, mohou si podat žádost o krajský příspěvek příští rok, ale už jako včelař stávající. „Cílem toho programu není podpora jenom začínajících včelařů, ale všech včelařů,“ zdůrazňuje Jindřich Rykovský.

V současné době kraj uvažuje o možné změně pravidel pro rozdělování dotací včelařům, pokud k ní dojde, budeme včelařskou veřejnost včas informovat.

Spustit audio